QS+verplicht+bestrijden+napijn
Nieuws
©

QS verplicht bestrijden napijn

Nederlandse varkenshouders die leveren binnen het Duitse kwaliteitskeurmerk QS zijn vanaf 1 juli verplicht napijnbestrijding toe te passen na het castreren van biggen. Het bestrijden van napijn komt dus bovenop de verdoving die tijdens het castreren wordt toegepast. Controle op juist handelen gebeurt vanaf die datum.

Bij ongeveer tweederde deel van de zeugenbedrijven in Nederland worden beerbiggen niet meer gecastreerd. Met name afnemers in Duitsland eisen castratie van biggen als garantie tegen berengeur. Duitse bedrijven die deelnemen aan het QS kwaliteitskeurmerk zijn al verplicht tot napijnbestrijding bij castratie. Vanaf 1 juli wordt die verplichting ook uitgerold naar uit het buitenland afkomstige varkens die zijn gecastreerd en binnen het QS-systeem worden geleverd.

Geregistreerde middelen


In Nederland zijn op dit moment voor zover bekend twee diergeneesmiddelen geregistreerd voor het gebruik als napijnbestrijding bij biggen. Dit zijn Novem 5 en Melovem 5 mg/ml. Beide middelen worden voorafgaand aan het castreren geïnjecteerd, waardoor pijnstilling en koorts- en ontstekingsremming plaatsvindt.

Binnen Europa is afgesproken om te stoppen met het castreren van biggen door varkenshouders. Op dit moment geldt een overgangstermijn en mogen biggen nog wel worden gecastreerd, mits hierbij pijnbestrijding (verdoving) wordt toegepast.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer