Brochure+Hokverrijking+maatstaf
Nieuws
©

Brochure Hokverrijking maatstaf

De brochure Hokverrijking die in november 2018 is gepubliceerd, gaat als maatstaf dienen bij de controle door de NVWA en ook bij de IKB-controle. Hiermee moeten tijdens de controle discussies worden voorkomen over wat goede materialen zijn voor hokverrijking.

Tijdens de controle door NVWA of IKB leidt hokverrijkingsmateriaal geregeld tot discussie tussen ondernemer en controleur. Dat komt omdat er geen goede handleiding was voor zowel de varkenshouders als de controleurs. Daarnaast heeft de EU-audit van 2017 aangegeven dat de  handleiding van hokverrijking uit 2007 niet meer voldeed.

Digitale brochure


De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) heeft dit samen met de overheid, NVWA, het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit (LNV) en Wageningen University & Research opgepakt en een nieuwe digitale brochure Hokverrijking opgesteld. De brochure is in november 2018 online gegaan en is voor iedereen beschikbaar. De brochure geeft aan wat een goede hokverrijking is, waar het geplaatst moet worden en wat arbeidstijd en kosten ervan zijn. Voor alle verschillende diergroepen - van kraamzeugen met biggen, gespeende biggen, vleesvarkens, dragende zeugen tot opfokzeugen - geeft de brochure voorbeelden.

Richtlijnen


De NVWA-inspecteur maakt momenteel bij de controles al gebruik van de nieuwe brochure en ook de IKB-controleurs gaan hier gebruik van maken. De NVWA-controleur zal vragen of de varkenshouder bekend is met deze brochure. Een bedrijf dat de hokverrijking niet volgens de richtlijnen uit de brochure heeft geregeld, zal er door de NVWA op worden gewezen en gevraagd om de hokverrijking conform de brochure op peil te brengen. Vanaf juni 2019 zal de NVWA bij inspecties ook starten met het geven van schriftelijke waarschuwingen wanneer de hokverrijking niet in orde is.

Download hier de brochure Hokverrijking varkens.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer