Eerste+proef+zonder+slachtblikken+geslaagd
Nieuws
©

Eerste proef zonder slachtblikken geslaagd

De eerste proef met het leveren van varkens met alleen een elektronisch oormerk bij slachterij Westfort is geslaagd. Alle 204 varkens hadden bij aankomst op de slachterij hun elektronisch oormerk nog in. Twintig varkenshouders van de Keten Duurzaam Varkensvlees hebben dit jaar ontheffing om geen slachtblikken te hoeven gebruiken.

Inmiddels maken al 91 van de 300 varkenshouders uit de Keten Duurzaam Varkensvlees gebruik van elektronische oormerken voor de dierherkenning. “Het weglaten van het slachtblik is de volgende stap om het gebruik van het elektronisch oormerk optimaal te benutten” , zegt  Sander Linnebank, Communicatie Specialist bij Westfort. “Bij het afleveren van de vleesvarkens hoeft er geen slachtblik meer te worden geplaatst. Dat scheelt stress voor de varkens en is daarmee beter voor het dierenwelzijn. Daarnaast bespaart het per levering een minuut of tien tijd. Alle partijen die meedraaien in de proef - varkenshouders, handelaren, de slachterij en ook de NVWA - zijn enthousiast. Als de proef slaagt, verwachten wij dat de periode wordt verlengd en we dit kunnen uitrollen naar de gehele Keten Duurzaam Varkensvlees.”

Individuele resultaten


Grote voordeel voor de varkenshouders is dat er individuele gegevens van de vleesvarkens beschikbaar komen. Daarmee is het mogelijk betere resultaten te behalen, bijvoorbeeld door gerichter te sturen met de voeding of met het aflevermoment op slachtgewichten en vleeskwaliteit. Daarnaast loopt er momenteel bij Westfort een proef waarbij het effect van de eindbeer op de vleeskwaliteit nader wordt onderzocht, waarbij het elektronisch oormerk ook zijn diensten bewijst.

Nauwelijks verlies oormerk


Maandelijks komen er bij KDV acht tot tien varkenshouders bij die met de elektronische oormerken werken. Het verliespercentage van de elektronische oormerken is teruggedrongen tot minder dan 1 procent. Bij verlies wordt het elektronisch oormerk vervangen door een nieuwe. Het lage verliespercentage komt doordat er lang onderzoek is gedaan naar de keuze van het juiste oormerk en de juiste plaatsing van het oormerk. De varkenshouders die overschakelen naar het elektronisch oormerk krijgen daarbij ook begeleiding van Dico van Hierden van KDV Westfort.

Beeld: eigen foto Westfort

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer