Evaluatie+Wet+dieren+in+de+maak
Nieuws
©

Evaluatie Wet dieren in de maak

Binnen vijf jaar na de inwerkingtreding van de wet Dieren (1-1-2013) zou LNV-minister Schouten een evaluatie moeten aanleveren. Omdat de tweede fase van die wet 1 juli 2014 is opgestart, laat Schouten dit jaar de doeltreffendheid en de effecten ervan in de praktijk in beeld brengen.

Eind dit jaar zal er een evaluatie naar de eerste en Tweede Kamer worden gestuurd, schrijft Schouten in een brief naar aanleiding van vragen van De Partij voor de Dieren. Deze partij meende dat de LNV-bewindsvrouw de regels overtrad omdat er nog geen evaluatierapport lag. Ook werd geïnsinueerd dat de minister te weinig aandacht zou hebben voor dierenwelzijn. Schouten pareerde die zaken met de uitleg dat de Wet Dieren in twee fases is uitgevoerd en dat dierenwelzijn één van de negen toetsstenen is in de meetlat van de LNV-visie. De artikelen van de Wet Dieren over het houden van dieren en de diergeneeskundige beroepen traden pas anderhalf jaar later in werking. Dus per 1 juli 2014 is de volledige wetgeving op dat terrein in werking getreden.

Dit jaar gereed


Dit betekent wel dat Schouten dit jaar de evaluatie op dient te stellen. Zij meldt dat de opzet ervan en de evaluatievragen nagenoeg gereed zijn en volgens de spelregels een kundig onderzoeksbureau zal worden ingeschakeld. Ook gaat ze per diersector de relevante partijen erbij betrekken zoals brancheorganisaties, ngo’s en toezichthoudende diensten zoals de NVWA, de Landelijke inspectiedienst dierenbescherming (LID) en de politie.
Het betreft puur het evalueren van de Wet Dieren in de praktijk. Alle besluiten en regelingen worden tegen het licht gehouden. Het beschouwen van de handhavingscapaciteit hoeft daarom volgens Schouten niet te worden meegenomen. Eind 2019 is zij van plan de evaluatie klaar te hebben.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer