Aanpak+Mycoplasma+verbetert+gezondheid
Bedrijf in Beeld Ceva Santé Animale

Aanpak Mycoplasma verbetert gezondheid

Streven naar nul antibioticagebruik bij de vleesvarkens is het doel van Gino Leenaerts. Daartoe start hij met SPF-opfokzeugen op het vermeerderingsbedrijf, werkt hij met een multi-site constructie – de biggen gaan direct na spenen naar een andere locatie, de vleesvarkens liggen op meerdere locaties - en een hoge mate van biosecurity. Daarnaast blijkt het nodig om Mycoplasma flink aan te pakken.

Streven naar nul antibioticagebruik bij de vleesvarkens is het doel van Gino Leenaerts. Daartoe startte hij met SPF-opfokzeugen op het vermeerderingsbedrijf, werkt hij met een multi-site constructie – de biggen gaan direct na spenen naar een andere locatie, de vleesvarkens liggen op meerdere locaties – en een hoge mate van biosecurity. Daarnaast blijkt het nodig Mycoplasma flink aan te pakken. Deze bacterie verdwijnt niet zomaar van het bedrijf en uit het varken. Leenaerts kiest daarom voor een stevige aanpak van de vaccinatie. Niet alleen de  biggen in het kraamhok krijgen een vaccinatie. Ook rond de 20 kilo krijgen de gespeende biggen nog  een vaccinatie. Daarbij gebruikt hij Hyogen, een vaccin gebaseerd op een hoogpathogene stam, die een goede bescherming biedt. Eindresultaat is dat hij geen vaccins tegen Circo en PRRS meer gebruikt bij zijn biggen en vleesvarkens. Het antibioticagebruik is bij de vleesvarkens vrijwel nihil en de vleesvarkens groeien goed. De groei is gestegen van 780 naar 820 gram per dag. Lees meer over de aanpak van Mycoplasma.

Tekst: John Lamers Foto’s: Henk Riswick

Over Ceva Santé Animale

Ceva Santé Animale streeft er voortdurend naar om betere oplossingen te vinden voor bestaande en opkomende dierziekten, waardoor de gezondheid, het...

Lees verder »