Mycoplasma+aanpak+voorkomt+APP+problemen
Achtergrond Ceva Santé Animale

Mycoplasma aanpak voorkomt APP problemen

Mycoplasma staat net als PRRS en circo bekend als onderdeel van het zogeheten PRDC-complex. Een complex van longaandoeningen die elkaar versterken en voor problemen kunnen zorgen, zoals een doorbraak van APP. Door een strikte aanpak van Mycoplasma is het varkenshouder Gino Leenaerts gelukt om Mycoplasma de kop in te drukken en daarmee ook andere longproblemen als APP te voorkomen. De Mycoplasma-bacterie gaat in de slijmvliezen van de luchtwegen en het bovenste deel van de longen zitten. Op die plaats zorgt de bacterie voor ontstekingsreacties. Andere ziekteverwekkers grijpen hierdoor hun kans. Dat zijn dan bijvoorbeeld PRRS en circo. Deze virusziekten kunnen voor meer problemen zorgen, als de afweer in de longen al verzwakt is door Mycoplasma. Ook APP krijgt meer kans als Mycoplasma de afweer al verzwakt heeft. Hoog-virulent Veel varkenshouders vaccineren hun varkens dan ook tegen Mycoplasma. Dat heeft niet altijd het gewenste effect. Een van de mogelijke oorzaken is dat er hoog-virulente (meer ziekteverwekkende) en laag-virulente (minder ziekteverwekkende) stammen van de Mycoplasma-bacterie voorkomen en dat bedrijven besmet kunnen zijn met meerdere stammen. Wetenschappers gaan ervan uit vaccins op basis van laag-virulente stammen een minder goede bescherming opwekken dan vaccins op basis van hoog-virulente stammen. Vandaar dat Ceva bij de ontwikkeling van haar Hyogen-vaccin gekozen heeft voor een hoog-virulente Mycoplasma-stam als basis. Waarbij het gebruikte adjuvans (oplosmiddel) ook nog eens zorgt voor een versterkte afweerreactie. Het vaccin beschermt daardoor goed tegen zowel hoog-virulente als laag-virulente Mycoplasma stammen. Onderzoek uitgevoerd door de Gentse universiteit toont dat ook aan. In vergelijkende studies met andere Mycoplasma vaccins en met niet gevaccineerde dieren scoort Hyogen uitstekend op vlak van longafwijkingen. Varkens met minder longafwijkingen hebben bovendien ook een betere groei. Veel minder vaccinaties Op het bedrijf van Gino Leenaerts pakt de inzet van Hyogen dan ook goed uit. Het aantal longafwijkingen is flink gedaald en de groei van de vleesvarkens gestegen met zo’n 40 gram per dag. Belangrijk is ook dat er geen problemen zijn door APP. Dat spaart de varkenshouder twee dure vaccinaties tegen APP uit. Daarnaast is hij gestopt met het vaccineren tegen PRRS en sinds kort ook circo. Die prima resultaten zijn mogelijk doordat er ook veel aandacht is besteed aan het verhogen van de algehele gezondheidsstatus. Om te beginnen is de gezondheidsstatus van het zeugenbedrijf verbeterd, onder andere door aankoop van SPF-opfokzeugen. Het bedrijf maakt gebruik van multi-site. De gespeende biggen liggen op een andere locatie dan de zeugen en de vleesvarkens. Het transport tussen de verschillende locaties vindt plaats met eigen vervoer. Daarnaast is er veel aandacht voor een goed klimaat en last-but-not-least een goede voeding van de varkens. Dat betekent altijd zorgen voor lege silo’s voordat er nieuw voer in komt, zodat de varkens altijd vers voer krijgen en het voeren van meel, dat volgens Gino beter uitpakt dan geperst mengvoer. Bekijk hier de fotoreportage.  

Over Ceva Santé Animale

Ceva Santé Animale streeft er voortdurend naar om betere oplossingen te vinden voor bestaande en opkomende dierziekten, waardoor de gezondheid, het...

Lees verder »