Groot+Europees+project+voor+aanpak+antibiotica
Nieuws
©

Groot Europees project voor aanpak antibiotica

Wat zijn de tien beste methoden voor een betere diergezondheid, drastische verlaging van het antibioticagebruik én minder antibioticaresistentie in de diverse veesectoren? Dat moet de uitkomst worden van het ‘Disarm project’, een groot project opgezet door negen Europese landen. Veehouders, dierenartsen, adviseurs, andere deelnemers in de keten en onderzoeksinstituten werken hierbij samen. Veertig methoden zullen in de praktijk worden getest.

Het project Disarm staat voor 'Disseminating Innovatie Solutions for Antibiotic Resistance Management', ofwel 'Het verspreiden van innovatieve oplossingen voor het management van antibioticaresistentie'. De betere diergezondheid en het drastisch verlagen van het antibioticagebruik moeten ook een positief effect hebben op het verlagen van de antibioticaresistentie. Want als er niets gebeurt, is het risico groot dat een aantal antibiotica straks niet meer werkt en ziekten bij mens en dier niet meer zijn te genezen.

Gezondheidsplannen


Het Disarm-project moet eind 2021 zijn afgerond. Dan moeten er oplossingen liggen waarmee vijf dierlijke sectoren - varkens, pluimvee, melkvee, vleesvee en schapen - de gezondheid kunnen verbeteren en het antibioticagebruik kunnen verlagen. Om dit te bereiken moet de organisatie op korte termijn 600 leden hebben. Dit zal resulteren in 40 gezondheidsplannen die in de praktijk worden getest op 40 pioniersbedrijven. Uiteindelijk moet dit leiden tot minimaal tien ‘best pratice’ methoden voor de vijf diersectoren. De ‘best practice’ methode levert de veehouders een handleiding op waarmee ze direct aan de slag kunnen. Die moet hele duidelijke richtlijnen geven voor de aanpak van de biosecurity, de algehele diergezondheid en een voorzichtig, doelmatig gebruik van antibiotica.

Verder terugdringen


In Nederland zijn al grote stappen gezet bij het reduceren van het antibioticagebruik. Vooral ook het gebruik van antibiotica die voor de mens belangrijk zijn, worden in de veehouderij nauwelijks meer gebruikt. Om het antibioticagebruik nog verder terug te dringen, lopen er in Nederland twee projecten, waarvan het project Optimaliseren Diergezondheid Varkenshouderij onderdeel is van het Disarm project.

Samenwerkingsproject


Disarm wordt gefinancierd door het Europese Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma. Het is een samenwerking tussen 15 partners uit negen verschillende landen en wordt gecoördineerd door het Instituut voor landbouw, visserij en voedingsonderzoek (ILVO) uit Vlaanderen. De partners zijn Innovation for Agriculture (UK), ZLTO (NL), Wageningen University and Research Centre (NL), de associatie van technische landbouwinstituten ACTA (Frankrijk), Universiteit Gent (België), de landbouwuniversiteit van Athene (Griekenland), de landbouw- en diergeneeskundige universiteit van Boekarest (Roemenië), de landbouwuniversiteit van Letland, ANPROGAPOR (Spanje), SEGES (Denenmarken), the International Dairy Federation (België), Nutrition Sciences (België), Angst (Romania) en COPA COGECA.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 17°
  80 %
Meer weer