Klimaatpropaganda%3A+Fake+news%3F
Blog
©

Klimaatpropaganda: Fake news?

De lobby van stadsburgers die - niet gehinderd door enige kennis van zaken - alles afschuiven op de veehouderij, is zo langzamerhand verheven tot landelijke visie. Zo brengt het NOS Journaal protesten van spijbelende scholieren voor een beter klimaat pontificaal in beeld. Maar hoe zit het nou als je eens echt naar het klimaatprobleem gaat kijken? Waar gaan die redenaties mank?

Een paar voorbeelden. Van raapzaad maken we biodiesel. Heel goed voor de beperking van de CO2-uitstoot: de raapzaadplanten halen CO2 uit de lucht en dan maakt het niet uit dat dit weer door de uitlaatpijp de lucht in vliegt. Heel circulair zelfs. Van dat plantje blijft na het persen dan nog wat prut over, raapzaadschroot genaamd. Rijk aan eiwit, dus dat stoppen we in varkensvoer. Ook heel circulair zou je zeggen, maar dit blijkt dan toch ineens slecht voor het klimaat, aldus de klimaatpropaganda.

Nog een voorbeeld: soja. Om soja te telen, wordt regenwoud gekapt. Allemaal de schuld van de veeindustrie uiteraard. Maar waar wordt die soja nou eigenlijk voor geteeld? Uit de sojaboon wordt alle olie geperst en geëxtraheerd. Waar dat heen gaat? Deze olie wordt onder andere gebruikt in cosmetische middelen, zalfjes, frituurvet, zepen en shampoos. Daar hoor je geen hond over. Om nog maar te zwijgen over de soja yoghurt.

Van het prutje dat overblijft, de soja schilfers en schroten, maken de varkens een hoogwaardig en smakelijk stukje vlees. Ik heb nog geen vegetariër sojaschroten zien eten, noch zien weigeren zichzelf te wassen. Dus van soja lijken alle partijen beter te worden. Want wat zit er in een vegetarische hamburger? Sojabonen en raapzaadolie. Oh ja, en ook nog wat palmvet. Waar de palmpitschilfers weer van overblijven, die we ook weer in veevoer terugvinden. Snap je ook gelijk de link in de naam 'Palm'-olive.

Een soortgelijke onzinredenatie treffen we aan bij de koeien. Iets met methaanuitstoot. Ook een zwaar broeikasgas; bacteriën die het gras verteren en als bijproduct methaan produceren, naast vetzuren waar de koe weer blij mee is. Hoe zit dat dan met het rottend blad uit het tropisch regenwoud? Google maar eens ‘methaanproductie regenwoud’ en bingo! De site van het KNMI geeft aan dat er boven tropische regenwouden flinke hoeveelheden methaan worden gevonden. Geproduceerd door bomen en planten zelf en rottend plantenmateriaal. Een beetje klimaatridder moet dat toch tot aan het denken zetten, zou je zeggen.

Ben ik dan een klimaatscepticus? Nee dat niet. De kern van het probleem is echter heel simpel. Zolang we fossiele energie op blijven pompen uit de olie en gasvelden, brengen we CO2 van ettelijke miljoenen jaren geleden weer terug in de atmosfeer. En dat is nou eenmaal niet meer circulair. Gesloten atmosferische kringlopen van CO2 en methaan, afkomstig van de veehouderij, bossen en regenwouden zijn niet de grote boosdoeners, zoals de klimaatridders willen doen vermoeden.

De oplossing? Beste klimaatridders van Nederland, spendeer je tijd aan het zoeken en implementeren van alternatieve energiebronnen die het in het donker en bij windstilte ook blijven doen. Dan kan de landbouwgrond weer gewoon gebruikt worden waar het voor bedoeld is: om voedingsstoffen te telen, in plaats van weilanden vol te planten met lelijke zonnecollectoren of windmolens. En voorlopig kan alle zonnestroom toch niet naar het energienet, want ook op dat 'wegennet' staat tegenwoordig file. Dan kunnen we op het platteland weer genieten van een groen uitzicht, met aan de vork een sappige karbonade of varkenshaas, het meest duurzame stukje vlees. Iedereen blij!

Rutger Jansen
Varkensdierenarts bij Boehringer Ingelheim

Enkele geraadpleegde bronnen:
https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/broeikasgas-methaan
https://www.devegetarischeslager.nl/producten/informatie-over/mc2-burger
https://www.ad.nl/groene-hart/oud-net-kan-zonnestroom-niet-aan-kom-in-2023-maar-terug~aa290fa8/
https://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2019/1/Energie-uit-zonnepanelen-verstopt-stroomnet-380605E/

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer