Dakvrienden+loopt+storm
Nieuws
©

Dakvrienden loopt storm

Het project Dakvrienden is een doorslaand succes. Volgens Essent hebben al meer dan 2.200 bedrijven hun interesse getoond waardoor een flinke wachtrij is ontstaan. Nieuwe aanvragen kunnen pas na de zomer in behandeling worden genomen.

Er is enorm veel interesse in Dakvrienden en dat is natuurlijk goed nieuws, meldt Essent op haar speciale website. Omdat voor 2025 alle asbestdaken vervangen moeten zijn en kosten daarvoor hoog zijn, is het energiebedrijf het interessante project gestart. Asbestdaken worden op Essents kosten vervangen door een standaard dak en voorzien van zonnepanelen. Wel moeten dakeigenaren Essent het recht geven om met de installatie 20 jaar lang groene energie op hun dak te mogen opwekken. Na die periode komen de goed functionerende installatie inclusief lopende garanties automatisch in het bezit van de dakeigenaar.

3,5% saneren


Essent heeft de ambitie om 2,5 miljoen vierkante meter asbestdaken te saneren. Dat is ongeveer 3,5 procent van het totaal te saneren oppervlak. "Het aantal varkenshouders dat een aanvraag heeft ingediend, kunnen we er helaas niet uithalen", zegt Ilse Steenbergen, woordvoeder van Essent. "Regionaal zien we dat de meeste aanmeldingen uit Limburg komen, gevolgd door Noord-Brabant, Friesland, Groningen en Overijssel."
Wanneer de eerste asbestplaten in het kader van het project verwijderd gaan worden, is bij Steenbergen nog niet bekend. "We wachten nog op bericht van de RVO over de toekenning van de SDE+ subsidie."

Discussie


Discussie is er volop over deze sympathieke actie van Essent. Hoe gaat de constructie doorwerken in de mogelijke regelgeving voor boeren om de CO2-uitstoot op hun bedrijven te verminderen? En wie draait op voor de verwijderingskosten als de installatie na 20 jaar niet automatisch door de dakeigenaar wordt overgenomen?

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer