Meer+afzetkansen+voor+spuiwater+luchtwasser
Nieuws
©

Meer afzetkansen voor spuiwater luchtwasser

Spuiwater van chemische luchtwassers is al enige tijd in gebruik als een meststof in de fruitteelt. De toepassing van dit spuiwater kan in de toekomst mogelijk verder groeien. Eerste praktijkresultaten uit een onderzoek door LTO Noord lijken aan de geven dat het heel goed werkt bij het stimuleren van bladvertering en het verlagen van ziektedruk.

In de periode afgelopen najaar tot eind januari 2019 is er een ontheffing geweest voor de toepassing van spuiwater. Doel hiervan was het effect testen van spuiwater op de bladval en bladvertering. Als dat sneller verloopt, is dat beter. Fruitteler Van Wijk is positief over de eerste ervaringen. Het blad aan de met spuiwater behandelde bomen verkleurde sneller en de bladval verliep sneller.

Minder schimmels


Een snellere bladval en betere vertering is gunstig omdat dit de ziektedruk kan verlagen. Het betekent minder last van schimmels als schurft en zwartvruchtrot. Daarnaast raken de bomen eerder in winterrust, waardoor ze meer tijd hebben voor een goede knopvorming. Ook zijn er door het gebruik van spuiwater minder bespuitingen nodig tegen vruchtboomkanker, volgens Van Wijk.

Kringloop


De resultaten van de proef waarbij de ene helft van de fruitbomen werd behandeld en de andere helft niet, worden de komende tijd geëvalueerd. Als de effecten inderdaad zo positief blijken, kan het gebruik van spuiwater in de fruitteelt verder worden uitgebreid en is het een goed voorbeeld van de kringloopgedachte, aldus projectleider Ilona Baan. Het project dat LTO Noord Fondsen samen met de provincie Utrecht en het ELFPO (Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling) uitvoert, kijkt daarbij ook naar de effecten van spuiwater als meststof en als onkruidbestrijding en naar de effecten ervan op natuurlijke vijanden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer