Eenduidige+etikettering+varkensvlees+Duitsland
Nieuws
©

Eenduidige etikettering varkensvlees Duitsland

De Duitse supermarkten starten in april met een eenduidig etiketteringssysteem voor varkensvlees. Er komen vier categorieën voor het houderijsysteem: van traditioneel naar een systeem met buitenuitloop/biologisch. De organisatie en controle van het systeem gaat verlopen via het samenwerkingsverband Initiative Tierwohl.

De supermarktketens die samenwerken binnen de Intiative Tierwohl zijn Aldi Nord, Aldi Süd, Edeka, Kaufland, Lidl, Netto, Rewe en Penny. Ze gaan niet alleen het varkensvlees van een etiket voorzien, maar ook het pluimvee- en rundvlees. Er komen vier categorieën.

De basis is de Stallhaltung. Daarbij voldoet de varkenshouder aan de wettelijke eisen zoals die in Duitsland gelden. Dat wil zeggen minimaal 0,75 m2 per vleesvarken en als afleidingsmateriaal minimaal een ketting gecombineerd met kauwbaar materiaal, zoals zacht hout.

Stap 2 is StallhaltungPlus. De varkens hebben daarbij minimaal 10 procent meer ruimte als wettelijk voorgeschreven. Ze krijgen naast het hiervoor genoemde afleidingsmateriaal ook organisch materiaal als afleiding.

Buitenklimaat


De derde stap is Aussenklima. Extra eis is hierbij - zoals het etiket al zegt - een buitenklimaat. Dat wil zeggen dat de stallen een open front moeten hebben. De varkens krijgen daarbij minimaal 40 procent meer ruimte als wettelijk voorgeschreven. Ze krijgen ook organisch materiaal als afleiding en daarnaast stro.

Premium is de vierde en hoogste stap. Deze varkens moeten voortdurend toegang hebben tot een buitenuitloop en altijd de toegang hebben tot stro. De varkens krijgen in totaal minimaal 100 procent meer ruimte als in Duitsland wettelijk voorgeschreven. De biologische houderij valt ook onder het etiket Premium.

Zeugenhouderij nog niet


De ISN, de Duitse belangenvereniging van varkenshouders, reageert positief op het etiketteringssysteem, dat volgens hen realistisch is. Het schept duidelijkheid. Wel vinden ze het jammer dat de zeugenhouderij nog niet onder het etiketteringssysteem valt. Het systeem is in principe ook goed verenigbaar met de indeling op dierenwelzijn waar de Duitse overheid mee gaat werken. Al zal dit systeem wel de hele levensduur van het varken meenemen en dus ook de zeugenhouderij.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer