Dierenartsen+voorbereid+op+calamiteiten
Nieuws
©

Dierenartsen voorbereid op calamiteiten

Een stalbrand, een andere calamiteit of ongelukken met dieren wil niemand meemaken. Omdat het wel af en toe gebeurt, is er een protocol opgesteld voor deze calamiteiten door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) samen met deskundigen van de brandweer. Daarmee kunnen dierenartsen zich goed voorbereiden op een mogelijke calamiteit.

Het protocol begint met een korte samenvatting. Daarin staan alle belangrijke aandachtspunten bij een calamiteit vermeld. Zoals bijvoorbeeld een goed overleg met de brandweer. Een dierenarts mag bijvoorbeeld nooit zonder toestemming en zonder begeleiding van de brandweer een stal in.

Verantwoordelijk voor dierenwelzijn


Belangrijk bij een calamiteit zijn natuurlijk de dieren. De dierenarts is verantwoordelijk voor het welzijn van de dieren en zal moeten besluiten wat de beste maatregelen zijn. Kunnen dieren nog op transport en wanneer kan of moet dat dan? Of is er euthanasie nodig? Bij een gekantelde vrachtwagen is de dierenarts bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het vangen van dieren en de omgang met gewonde dieren.

In het tweede deel van het protocol wordt de hele aanpak uitgebreid beschreven. Het begint met een voorbereiding van alle medewerkers op de dierenartspraktijk, zorgen dat alle benodigde materialen op voorraad zijn, hoe te handelen als er een oproep komt voor een calamiteit, tot en met de nazorg van de veehouder en de hulpverleners.

Het actieplan is hier terug te vinden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer