Nieuwe+regels+gebruiksmerk+soms+lastig
Nieuws
©

Nieuwe regels gebruiksmerk soms lastig

Voor de herkenning van zeugen mogen sinds 1 januari alleen nog erkende gebruiksmerken worden toegepast. Op bedrijven die gebruik maken van elektronische dierherkenning kan dit problemen opleveren. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie door de POV.

Een varken mag sinds 1 januari definitief nog maar twee merken in het oor krijgen. Die eis was er al langer, maar in de praktijk nog niet uitvoerbaar bij zeugen. Zeugen krijgen voor de individuele herkenning nog een oormerk naast het verplichte I&R-oormerk. Het I&R-oormerk is immers te klein om dienst te doen voor de individuele herkenning. Bij het leveren voor de slacht was het tot eind vorig jaar verplicht om ook nog een slachtmerk te gebruiken met daarop het UBN-nummer van het zeugenbedrijf.

Nieuw gebruiksmerk


Door de ontwikkeling van een nieuw gebruiksmerk met daarop het UBN-nummer van het zeugenbedrijf is nu een slachtmerk niet meer nodig. Daardoor is het sinds 1 januari dan ook niet meer toegestaan om een derde oormerk te gebruiken bij zeugen. Dat blijkt dan nog wel een lastig punt op zeugenbedrijven die werken met elektronische oormerken voor de herkenning van de zeugen in een voerstation. De zeugenhouder zal dan het elektronisch oormerk moeten combineren met het gebruiksmerk.
Dat kan wel, maar de zeugenhouder is het elektronisch oormerk dan kwijt als de zeug naar de slacht gaat. De zeugenhouders die het elektronisch oormerk willen behouden, zullen het uit het oor moeten halen en op dezelfde plaats een normaal gebruiksmerk moeten aanbrengen.

Andere bedrijven komen ook in de problemen omdat ze bij jonge biggen al twee oormerken gebruiken om er zeker van te zijn dat de biggen herkend blijven worden, mochten ze een oormerk verliezen. Ook die bedrijven zullen dan een merk moeten verwijderen op het moment dat ze een gebruiksmerk willen toepassen.

Uitzondering


Uitzondering op de regel zijn nog de zeugen die al voor 1 januari een niet erkend gebruiksmerk hadden. Die mogen bij afvoer naar de slachterij nog een extra slachtmerk krijgen. Dit geldt ook voor varkens die uit het buitenland zijn geïmporteerd. Die hebben dan soms al meer merken die niet verwijderd mogen worden. Ook deze varkens mogen nog een extra slachtmerk krijgen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer