Duitse+staatssecretaris+zinspeelt+op+uitstel+castratieverbod
Nieuws
©

Duitse staatssecretaris zinspeelt op uitstel castratieverbod

Het verbod op onverdoofde castratie wordt in Duitsland waarschijnlijk met twee jaar uitgesteld. Dat viel op te maken uit de lezing van Onko Aeikens, de Duitse staatssecretaris van het Ministerie van Voeding en Landbouw, tijdens EuroTier. Voor lokale verdoving - de zogeheten vierde weg - ziet hij voorlopig echter geen kansen.

Voorafgaand aan de uitreiking van de eerste Animal Welfare Awards - een initiatief van de Duitse vereniging van dierenartsen - sprak Aeikens over diergezondheid en dierenwelzijn. Uiteraard was er veel aandacht voor het castratieverbod dat normaal gesproken per wetgeving op 1 januari 2019 van start gaat. Er is nu echter een voorstel ingediend om dat met twee jaar uit te stellen en afgaande op de woorden van Aeikens gaat dit voorstel het halen. “Duitsland heeft nu maar een zelfvoorzieningsgraad van 75 procent voor de biggen. We willen met uitstel voorkomen dat het castratieverbod ten koste gaat van de Duitse zeugenhouderij en we nog meer biggen moeten importeren.”

Isofluraan toestaan


Met het uitstel moet er volgens de staatssecretaris een optie voor verdoven van de biggen bijkomen. Namelijk het gebruik van isofluraan. De dierenartsen zijn daar overigens op tegen. De staatssecretaris gaf aan dat de optie er wat hem betreft wel komt. Maar dan wel onder strenge voorwaarden en na opleiding van de varkenshouders.

Lokale verdoving nog niet


Of er een optie komt tot plaatselijke verdoving - de vierde weg waar de Duitse varkenshouders vurig op hopen - is nog maar de vraag. Aeikens: “Op dit moment is er geen wetenschappelijk bewijs dat dit de pijn voldoende wegneemt. Als dat bewijs er wel komt, dan nog moet een bedrijf het middel laten registreren voor toepassing door de varkenshouders zelf. Zover is het nog lang niet.”

Andere eisen zeugen


Niet alleen het castratieverbod speelt de Duitse zeugenhouders parten, ook het verbod op huisvesting in boxen in de dekstal, de wachtstal en ook de kraamstal zorgt voor problemen. Duidelijkheid over de eisen aan de huisvesting is er momenteel niet. Daardoor staat de ontwikkeling van de zeugenhouderij stil en dreigen veel zeugenhouders er het bijltje bij neer te gooien. Aeikens beloofde dat er in het eerste half jaar van 2019 meer duidelijkheid komt.

Dierenbescherming ligt dwars


Bij het invoeren van de nieuwe eisen in de zeugenhouderij kan het ministerie van Landbouw nog wel veel tegenstand verwachten van de Duitse dierenbescherming. Thomas Schröder, de voorzitter van de vereniging, liet tijdens zijn lezing duidelijk blijken dat hij absoluut tegen een uitstel van het castratieverbod is. En als dat er wel komt, dan gaat de Dierenbescherming dwars liggen bij alle andere maatregelen die nog genomen moeten worden op het gebied van het dierenwelzijn.

Geen prijs varkens


Er waren geen Welfare Awards voor varkens. Terwijl bijvoorbeeld het Xaletto systeem van Big Dutchmann en Bröring misschien wel een zilveren Award had mogen krijgen. Het systeem kreeg wel erkenning als Nueheit des Jahres 2019. Twee gouden medailles gingen naar managementsysteem de Cow Body Scan dat tijdig zieke koeien herkent en naar MS Korund van MS Schippers dat klauwproblemen bij koeien tijdig herkent en aanpakt.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  20° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer