Gezonde+varkens+in+2019%21
Blog
©

Gezonde varkens in 2019!

Nederlandse varkenshouders zetten op een zeer efficiënte manier grondstoffen om in hoogwaardig voedsel voor mensen. Een aanzienlijk deel van dit hoogwaardige voedsel wordt geëxporteerd naar andere landen in de wereld die zelf niet voldoende hoogwaardig voedsel kunnen maken om hun bevolking te voeden.
Dit past mooi bij de kerstgedachte over het delen van voedsel met andere mensen. Ik vind het ook een heel mooi gebaar om voedsel te delen via de voedselbank met mensen in ons eigen land die dat goed kunnen gebruiken.

Echter met wie wil ik waardevol voedsel en kostbare grondstoffen liever níet delen? Met ziekteverwekkers! Een grote Russische klant van Topigs Norsvin zei het als volgt: “bad health eats genetic potential”. En zo is het precies. Daarom wil ik als adviseur gezondheid bij Topigs Norsvin zorgen dat we van zoveel mogelijk ziekteverwekkers áf komen.
Gelukkig lukt het vele Nederlandse boeren prima om door een goed management en een goede vaste structuur in de bedrijfsvoering, ziektes te managen. Steeds minder ziekteverwekkers zijn aanwezig op hun bedrijf. Dit lukt goed omdat we in Nederland boeren hebben die zowel goede managers zijn als goede dierverzorgers.

Ik wil dus graag van die ziekteverwekkers áf. Daarom hebben wij bij onze conventionele Nederlandse fokbedrijven het afgelopen jaar weer verder gewerkt aan het in beeld brengen van de aanwezige ziekteverwekkers. Want verbeteren begint bij inzicht in waar je staat.
Eén van die ziekteverwekkers die onze bijzondere aandacht heeft is het virus PRRS. Waarom PRRS? Het is een ziekte met veel impact op gezondheid en welzijn, maar ook op de economie en onze handelspositie. En afgezien daarvan is het een ziekte die te managen is. Je kunt er iets aan doen met goede bedrijfsvoering.

Inmiddels hebben we door middel van een uniforme systematiek de status van onze conventionele fokbedrijven in beeld. We weten of PRRS-virus is gevonden in bepaalde diergroepen. Daarnaast hebben we zelfs de “stamboom”, een zogenoemde fylogenetische boom, van de aangetroffen PRRS-virussen. Waarom kan een stamboom nuttig zijn? Als we in de tijd kunnen opvolgen of er steeds hetzelfde virus aanwezig blijft op een bedrijf, kunnen we aandacht gaan geven aan interne processen. Als we plotseling hele andere PRRS-familieleden aantreffen, kunnen we aandacht richten op  voorkomen van insleep. Uiteraard besteden wij hier doorlopend aandacht aan, zoals we altijd al deden. Maar we zetten steeds verdere stappen, met hulp van moderne technieken.

Voor 2019 zal mijn focus gericht zijn op het bestrijden van PRRS door middel van management. Daarbij vergeten we andere ziekteverwekkers natuurlijk niet. Ook hebben we bijv. APP, Salmonella en Mycoplasma goed in beeld. Maar als we onze aandacht blijven geven aan goed management, is dat goed voor de bestrijding van allerlei ziekteverwekkers. Want daar willen we zoveel mogelijk van af! Dan kunnen de varkens doen waar ze goed in zijn: grondstoffen omzetten tot hoogwaardig voedsel voor mensen.

Ik wens u allen een gelukkig en gezond nieuw jaar!

Karien Koenders
Adviseur gezondheid Topigs Norsvin NL

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer