Kadavers+houden+Afrikaanse+varkenspest+in+stand
Nieuws
©

Kadavers houden Afrikaanse varkenspest in stand

Wil je weer van Afrikaanse varkenspest af, dan zul je alle kadavers van wilde zwijnen moeten opruimen. De aanpak zoals die in Tsjechië en België is gekozen, is volgens AVP-expert Klaus Depner de enige juiste. "Je moet het gebied isoleren, alle mensen en verkeer weren, niet jagen en vooral kadavers opruimen."

Dat een foute aanpak van Afrikaanse varkenspest niet helpt, is duidelijk bewezen in de Baltische Staten en Polen. Daar zijn ze tegen het advies van het Europese expertteam in begonnen met het intensief bejagen van de wilde zwijnen in het getroffen gebied. Dat zei Depner tijdens de studiemiddag van DGZ (Diergezondheidszorg Vlaanderen), de Belgische afdeling van het IPVS (International Pig Veterinary Society Congress). Depner weet dat omdat hij lid is van dit Europese expertteam - dat adviseert over de aanpak van Afrikaanse varkenspest - naast zijn functie als hoofd van de afdeling virologie van het Friedrich Loeffler Insitut in Duitsland.

Jagen verspreidt pest


Het gevolg van het jagen in een besmet gebied is dat de wilde zwijnen zich verspreiden naar andere gebieden. Voordat alle wilde zwijnen dood zijn, heeft de ziekte zich daardoor al verspreid. Gevolg is dat in vrijwel de gehele Baltische Staten de wilde zwijnen besmet zijn, net als in grote gebieden in het oosten van Polen en rond Warschau. De enige aanpak die volgens Depner dus werkt, is het isoleren van het besmette gebied. Er mogen dus geen mensen en verkeer meer het gebied in en het jagen op de wilde zwijnen is verboden.

Kadavers opruimen


De allerbelangrijkste maatregel in het besmette gebied is het opsporen van de kadavers. Het Afrikaanse varkenspestvirus blijft in de kadavers namelijk minimaal vijf tot zeven weken besmettelijk. Wilde zwijnen die in aanraking komen met de kadavers raken dan weer besmet en zo blijft de Afrikaanse varkenspest in het gebied in stand. Een situatie die duidelijk speelt in de Baltische Staten en Polen. Al lijkt de situatie in Polen beter te worden sinds daar vanwege een premie intensiever wordt gezocht naar kadavers.

Geduld nodig


“Tsjechië heeft gelukkig voor de goede aanpak gekozen”, zegt Depner. “Daar worden al sinds ruim een half jaar geen nieuwe besmette wilde zwijnen gevonden. Ik ben er van overtuigd dat het in België ook gaat lukken. Wel hebben we geduld nodig. Het zoeken van kadavers is niet eenvoudig. Het kost veel tijd. En als je twee weken geen kadavers hebt gevonden, moet je niet denken dat je klaar bent en dan de maatregelen laten varen.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer