Onevenredige+prijsstijging+in+2019%3F
Nieuws
©

Onevenredige prijsstijging in 2019?

De verspreiding van Afrikaanse varkenspest (AVP) in China en Oost-Europa zou snel stijgende varkensprijzen in 2019 op kunnen leveren. Onevenredige prijsstijgingen zelfs, stelt Ken Sullivan, CEO van Smithfield Foods, de grootste varkensvleesproducent ter wereld, op de site van National hog farmer.

Het AVP-virus heeft de potentie in zich om aanzienlijke effecten op de mondiale varkensvleesmarkt te hebben. Met de verspreiding van AVP in China kan de grootste consument van varkensvlees gedwongen worden om internationale markten aan te boren om zijn 1,4 miljard inwoners te voorzien. Op dit moment is in bijna elke provincie van China de besmettelijke ziekte aangetroffen en zijn al 100.000-en varkens geruimd.

Dat de impact van een besmettelijke ziekte op de prijsvorming zo groot kan zijn, bewijst Sullivan met zijn terugblik naar 2014. Toen verspreidde zich een diarreevirus (PED) door de Amerikaanse varkenshouderij. Ook de grootste varkensvleesproducent ter wereld werd er flink door getroffen. De voorraden varkensvlees daalden rap en de vleesprijzen piekten tot recordhoogtes. Het bijzondere was dat ondanks de uitval van grotere aantallen varkens en lagere productie het bedrijf meer winst boekte. "De productiedip veroorzaakte een onevenredige prijsstijging en uiteindelijk verdienden we meer geld, zeker op de boerderijen, dan in voorgaande jaren", herinnert Sullivan zich. "De prijseffecten compenseerden het verlies van dieren en de productiviteit."

Lees het hele interview.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer