Ruim+200+besmette+everzwijnen+in+Belgi%C3%AB
Nieuws
©

Ruim 200 besmette everzwijnen in België

In Belgisch Luxemburg zijn inmiddels 225 dode wilde zwijnen gevonden die besmet bleken met Afrikaanse varkenspest. Dat zijn er zo’n veertig meer dan twee weken geleden. Dit blijkt bij navraag bij de Waalse autoriteiten. de maatregelen in de besmette gebieden blijven in tussentijd voortduren.

In totaal zijn er in Wallonië 621 wilde zwijnen onderzocht op Afrikaanse varkenspest. Daarvan zijn er 526 afkomstig uit het besmette kerngebied. In totaal zijn er nu 225 besmette wilde zwijnen gevonden, allen afkomstig uit het besmette kerngebied in Belgisch Luxemburg

Het besmette gebied in België is ingedeeld in drie zones. In het kerngebied en de bufferzone - samen ruim 40.000 hectare groot - blijven de maatregelen van kracht. Er is inmiddels 30 kilometer hekwerk rondom grote delen van dit gebied geplaatst om te voorkomen dat zieke everzwijnen zich verplaatsen naar de bewakingszone rondom dit gebied. In het kerngebied en de bufferzone wordt nog steeds actief gezocht naar dode wilde zwijnen. Daarnaast is jagen en voeren van dieren verboden, net als het verkeer van mensen. Helemaal rondom het gebied ligt - na afspraken met Europa - een bewakingszone. In deze zone wordt actief gejaagd op wilde zwijnen om ervoor te zorgen dat de wilde zwijnen in het kerngebied en buffergebied geïsoleerd raken.

Wilde zwijnen verminderen


Om mogelijke verspreiding van de Afrikaanse varkenspest te voorkomen wil de Vlaamse minister van Landbouw, René Collin, op termijn alle nog levende wilde zwijnen in het besmette gebied doden. Daarnaast wil hij de populatie wilde zwijnen in heel Wallonië flink uitdunnen. Hij gaat daarbij uit van 50 procent minder wilde zwijnen binnen twee jaar. Dat is nog wel minder dan de 80 procent vermindering die de Belgische landbouworganisaties liefst willen. Daarnaast willen de Belgen graag dat het aantal wilde zwijnen in de provincies Limburg en Antwerpen sterk vermindert.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer