Snelheid+maken+met+PRRS%2Deradicatie
Nieuws
©

Snelheid maken met PRRS-eradicatie

De maatschappelijke weerstand en de diergezondheid in Nederland baren Hans Olijslagers zorgen. “De varkenshouderij moet snelheid maken met het vitaliteitsplan en om PRRS-vrij te worden. Het is vijf voor twaalf. Geweest”, stelt de Chief Technical Officer bij Topigs Norsvin.

Internationaal gaan de ontwikkelingen hard doordat integraties vaak snel kunnen schakelen. Dat doen ze op het gebied van dierenwelzijn - zoals het gaan houden van zeugen in groepshuisvesting -  maar zeker op het gebied van gezondheid. Olijslagers: “SPF in een land als Canada geeft slagkracht. Gezonde dieren presteren beter en leveren meer rendement op. Een PRRS-vrij vleesvarken heeft een kostprijsvoordeel van 10 euro. Bovendien past een lage ziektedruk in het streven naar het produceren van lekker varkensvlees waarbij nauwelijks de inzet van antibiotica nodig is.”

Dat een land als België momenteel concrete plannen uitrolt om te groeien naar een PRRS-vrije varkenshouderij, bestempelt Olijslagers als een teken aan de wand. “We moeten als Nederland echt aan de slag om onze positie als vooruitstrevend varkensland niet te verliezen doordat we niet samen willen werken aan een gestructureerde PRRS-aanpak. Een eradicatieplan moet er snel komen.”

Aanjagers


Daarbij komt de enorme snelheid waarmee landen om ons heen zich in de varkenshouderij ontwikkelen. “In landen als Spanje, de VS, Brazilië en Rusland zie je bijna geen familiebedrijven meer. Geïntegreerde bedrijven met geld van de beurs en investeerders jagen ontwikkelingen aan. Megastallen staan bijvoorbeeld in Rusland, China en de VS, maar niet in Nederland. En in een jaar tijd bouwt China onvoorstelbare complexen bij voor een half miljoen zeugen. De helft van de Nederlandse zeugenstapel”, zegt Olijslagers. “Op kostprijs kunnen we echt niet meer mee. Een geluk is dat wij als Nederland veel consumenten om ons heen hebben. Daarom moeten we op alle fronten echt klantgericht werken. Als tweede grootste fokkerijorganisatie ter wereld zijn we daar volop mee bezig. We selecteren beren voor specifieke afzetmarkten. Ook maken we gebruik van technieken en technologie om in deze topsportwereld mee te blijven doen. Alles moet kloppen en het is elke dag hard werken. Het aantal varkensfokkerijorganisaties van wereldformaat zal afnemen van enkele tientallen op dit moment tot ongeveer vijf. Het is een spannend wereldje.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer