Bewuste+keuzes+voor+vitale+kwaliteitsbiggen
Nieuws
©

Bewuste keuzes voor vitale kwaliteitsbiggen

Varkenshouders maken bij de keuze van hun zeugen en eindberen bewuste keuzes voor vitale dieren. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van de online FokScan 2018 die Agrarisch onderzoeksbureau Geelen Consultancy uitvoert in samenwerking met Topigs Norsvin, PIC, Danbred en KI-organisaties Varkens KI Nederland, Klasse-KI en Preferent KI.

Uit de tussentijdse resultaten blijkt dat de kwaliteit van het sperma veruit het belangrijkste is bij de keuze van een KI-organisatie. Daarna volgen leverbetrouwbaarheid en gezondheidsstatus van het sperma. Keuze in producten/eindberen en houdbaarheid van het sperma volgen daarna. De prijs van het sperma komt op plaats zes.
Bij de keuze van de eindberen staan vitale, sterke biggen veruit op de eerste plaats. Het hoort bij de drie belangrijkste kenmerken bij 67,7 procent van de respondenten. De voerconversie en groei per dag zijn tweede en derde met respectievelijk 42,6 en 31,8 procent van de stemmen. Het belang van de voerconversie is daarbij duidelijk toegenomen. Dat is ook terug te zien bij het kenmerk 'kostprijs per kilogram vlees'. Dat staat nog steeds op de zesde plaats maar het belang hiervan neemt toe van 18,1 naar 24,1 procent.

Vitaliteit op 1


Het belang van de het aantal verkochte kwaliteitsbiggen en/of vleesvarkens is licht gedaald. Het stond twee jaar geleden nog op de eerste plek met 63,7 procent maar is nu nipt tweede met 59,1 procent van de stemmen. De vitaliteit en overleving van de biggen en vleesvarkens is nu nummer 1 en haalt 60 procent van de stemmen. Opvallend is de stijging van het kenmerk 'afzetgarantie van de biggen'. Dat was twee jaar geleden goed voor 8,9 procent van de stemmen. Dit jaar krijgt het 12,3 procent van de stemmen.

Deelnemen kan nog


In de FokScan 2018 kunnen zeugenhouders aangeven welke drie aspecten ze het belangrijkste vinden bij de aankoop van opfokzeugen en eindbeersperma en welke aspecten ze belangrijk vinden bij de keuze van een KI-organisatie. Daarnaast kunnen ze aangeven wat er volgens hen al goed gaat en op welke onderdelen het beter kan. Deelnemen aan de online FokScan kan nog steeds.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer