Gezondheid+verbeteren+met+hulp+van+RFID
Nieuws
©

Gezondheid verbeteren met hulp van RFID

Het individueel herkennen van varkens met behulp van een oormerk met RFID-chip heeft veel voordelen. Niet alleen kan de varkenshouder de individuele prestaties volgen, ook het effect van gezondheidsmaatregelen is individueel te volgen. “De 30 dierenartsen die het Vet Event 'Smart Farming' van KDV bezochten, reageerden enthousiast”, aldus dierenarts en boerderijcoach Angelique van den Hoogen van KDV.

Met behulp van het individueel merken van de varkens krijgt een varkenshouder veel gegevens. “Je kunt bijvoorbeeld zien van welke zeugen of eindberen de vleesvarkens afkomstig zijn en wat precies de leeftijd van het dier is”, zegt Van den Hoogen. “Daarmee kan de varkenshouder individuele gegevens over bijvoorbeeld groei en classificatie berekenen, in plaats van gemiddelde cijfers van een hele levering. Op basis daarvan kun je de effecten van bijvoorbeeld een ander voer of andere eindbeer veel beter meetbaar maken.

Effecten meetbaar maken


Dat voordeel van het vastleggen van individuele gegevens geldt ook voor de gezondheid van de dieren. “De dierenarts kan nu veel beter zien wat de effecten zijn van veranderingen in het gezondheidsmanagement", zegt de boerderijcoach. “Bijvoorbeeld het effect van aanpassingen in het klimaat, of van een vaccinatie. Welke effecten zijn daarvan zichtbaar aan de slachtlijn, wat is het effect op het antibioticagebruik, welk effect heeft het op de groei en voerconversie? Enzovoort. Voorheen moest je daartoe groepen dieren apart gaan merken en dan kreeg je gemiddelde resultaten, nu is dat precies per individueel dier te zien. Daardoor zal het verder verbeteren van de gezondheid sneller vooruit kunnen."

Project Antibioticavrij Leven


Er zijn inmiddels 70 varkenshouders die binnen KDV meedraaien in het project Antibioticavrij Leven en hun varkens voorzien van een elektronisch oormerk. De volgende stap in dit project is het afstappen van het gebruik van slachtblikken. Daarmee loopt inmiddels op kleine schaal een proef. Als die slaagt, krijgen de varkens op termijn bij afleveren geen slachtblik meer, maar gebeurt de herkenning met het individuele oormerk dat ze al hebben. Dat geeft minder stress voor de varkens bij leveren en het scheelt een handeling.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer