AVP%3A+Geen+flauwekul%2C+houd+de+nul
Blog
©

AVP: Geen flauwekul, houd de nul

Het is goed nieuws dat de 67 varkensbedrijven in het 10-kilometergebied rondom de bron van de Afrikaanse varkenspest (AVP) vrij zijn van besmetting. De economische schade voor Belgische varkensboeren ten gevolge van deze enkele besmettingsgevallen is echter enorm en onomkeerbaar. Verschillende landen hebben de import van varkensvlees uit België stopgezet en volgens de laatste berichtgeving zullen de komende dagen 4.000 varkens geruimd worden. Het is dus van essentieel belang te voorkomen dat besmettingsgevallen in Nederland opduiken.

Dat het AVP-virus nog niet is aangetroffen bij gehouden varkens, wil niet zeggen dat het virus zich niet nu al in het wild verspreidt. Inmiddels staat de officiële teller op 14 besmette wilde zwijnen.  Om het risico tot een minimum te beperken moet in ieder geval alles uit de kast worden gehaald om de nulstand die in Nederland geldt voor wilde zwijnen te handhaven. In de nulstand-gebieden mogen geen wilde zwijnen zitten en deze moeten daarom bestreden worden. Uit schatting volgt dat er in die gebieden vaak toch nog honderden wilde zwijnen aanwezig zijn.

Het kan niet zo zijn dat je als jager eerst faunabeheer moet bellen om toestemming te vragen voor het afschieten van een wild zwijn. Als we de varkenspest op korte termijn willen bestrijden, dan moeten jagers zonder bureaucratie op actie kunnen overgaan, anders is het zwijn de dans al ontsprongen. Uiteraard moet ook gekeken worden naar andere mogelijkheden om verspreiding van de AVP te voorkomen.

Met bijvoorbeeld de juiste vaccinatie kunnen een hoop besmettingen worden voorkomen. Echter bestaat een dergelijke behandeling momenteel nog niet, ondanks langdurig en intensief onderzoek. Hoewel de zoektocht naar vaccinatie absoluut door moet gaan, biedt het niet de directe oplossing waar we op dit moment zo naar snakken. Het risico op verspreiding kan ook worden verkleind wanneer varkens in de stallen blijven en wanneer transporten beter gecontroleerd en betrokkenen vaker worden gereinigd aan de grens. Dit zijn maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen. Het beste is echter om het probleem bij de kern aan te pakken: het bejagen van wilde zwijnen in gebieden waar zij niet horen dus.

Annie Schreijer-Pierik
Europarlementslid voor CDA

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Partners

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer