Totaalaanpak+nodig+voor+schoon+drinkwater
Nieuws
©

Totaalaanpak nodig voor schoon drinkwater

Waterleidingen in varkensstallen zijn niet zomaar schoon te houden. Om dat wel voor elkaar te krijgen lanceert Aumann Hygienetechnik een totaalaanpak, het CD-scan-Konzept. Daarbij wordt de leiding schoon gehouden met behulp van chloordioxide en ultrasound en tijdens de leegstand nog eens extra met een extra reiniging met hoge ultrasound en reinigingsmiddelen. Het concept krijgt een zilveren medaille op EuroTier.

Schoon drinkwater is net zo belangrijk voor goede prestaties van de varkens als goed voeren en een goed klimaat. Waterleidingen schoon maken en schoon houden blijkt echter niet zo eenvoudig, volgens Kai Aumann, directeur van Aumann Hygienetechnik. “Met alleen chloordioxide kom je er niet. Dat haalt wel de bacteriën weg, maar niet de biofilm. Ultrasound haalt die biofilm wel weg. Dus met de combinatie van deze twee maatregelen kom je al een heel eind.”

Ultrasound

Het Harsonic Ultrasound systeem dat permanent is daarbij eenvoudig te installeren. De kant en klare module is met een Y-koppeling aan de bestaande waterleiding vast te maken. En het systeem helpt overigens ook bij het schoonhouden van melk- of brijsystemen.

Hardnekkige aanslag

Ondanks de inzet van ultrasound en chloordioxide blijven er in waterleidingen toch nog wel eens hardnekkige harde aanslaglagen achter. Om de waterleidingen echt goed schoon te krijgen heeft Aumann daarom een apparaat in ontwikkeling dat je kunt inzetten tijdens de leegstand. Met de combinatie van stootsgewijze hoge druk en desinfectiemiddelen is de harde aanslaglaag wel te verwijderen. Onderzoek hiernaar loopt momenteel.

Geen poreuze slangen

Tenslotte moet je volgens Aumann een systeem echt goed aanleggen. Dat betekent onder andere dat je geen slangen moet gebruiken die poreus worden. En bij het splitsen van waterleidingen moet je geen t-stukken gebruiken maar een sterverderler die het water ook echt gelijkmatig over alle leidingen verdeelt.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer