I%26R+varken+niet+over+%C3%A9%C3%A9n+kam+scheren+met+I%26R+rund
Nieuws
©

I&R varken niet over één kam scheren met I&R rund

De voorgestelde wijzigingen in de regelingen I&R en bestuurlijke boetes schieten de POV in het verkeerde keelgat. De producentenorganisaties is verrast dat de varkenshouderij in de conceptwijzigingen wordt geconfronteerd met verscherpt toezicht op I&R en een verzwaring van het boetestelsel. Onterecht en niet in verhouding, vindt de POV en gaat dus niet akkoord.

De minister van LNV kwam onlangs met een wijzigingsvoorstel voor de Regeling identificatie en registratie van dieren en de Regeling bestuurlijke boetes Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Dat gebeurde naar aanleiding van onregelmatigheden in de rundveehouderij. Daartoe is een soort verbeterplan opgesteld. Voor POV-voorzitter Ingrid Jansen is het onduidelijk waarom de minister het verscherpte toezicht maar ook de zwaardere beboeting wil doortrekken naar de varkenssector. “Daarover is niet met de POV gesproken. Bovendien is er geen noodzaak om aanscherping van I&R-regels voor de varkenssector in te voeren.”
De POV voelt zich bovendien gepasseerd omdat de belangen van de varkenshouders niet zijn meegenomen. Dat duidt op willekeur. De POV gaat daarom niet akkoord met het wijzigingsvoorstel van de minister.

Boetes te fors


Ook heeft de minister een lijst opgesteld van mogelijke overtredingen en de ernst daarvan. Afhankelijk van de ernst (geringe overtreding, overtreding of ernstige overtreding) wordt een boete opgelegd van respectievelijk 500, 1.500 en 2.500 euro per overtreding. Jansen: “Het boetebedrag staat geregeld niet in redelijke verhouding tot het te dienen doel. Een relatief kleine vergissing kan al tot een boete van 1.500 euro leiden, zoals het pas aan- of afmelden van varkens op de vierde werkdag, ook als de vertraging (deels) te wijten is aan een storing van het I&R-programma.” Ook op dit punt roept Jansen de minister op zaken te motiveren of te wijzigen.

Het is de bedoeling dat beide regelingen op 1 november in de Staatscourant worden gepubliceerd zodat ze per 1 januari 2019 ingevoerd worden. De POV rekent erop dat er nog wijzigingen aangebracht gaan worden, anders zal de producentenorganisatie naar de bestuursrechter stappen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer