Vooruitgang+per+generatie
Blog
©

Vooruitgang per generatie

Over bigvitaliteit en het belang daarvan voor een duurzame varkenshouderij kan ik blijven schrijven. Het gezegde ‘wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’ vat dat prima samen. Maar hetzelfde geldt voor de varkenshouders zelf en de adviserende mensen om hen heen. De kunst is om jonge bevlogen mensen in onze mooie sector te trekken. Als diervoederbedrijf hebben we daar de laatste jaren veel energie in gestoken. Dat brengt ons ook wat: we hebben jong talent binnengehaald! Het mooie van jonge mensen is de onbevangenheid en hun vragen naar ‘het waarom’.

Bij klanten zie ik dat ze middels bedrijfsopvolgers, bedrijfsleiders of ander personeel verjonging proberen te krijgen en te houden. Dit is in mijn ogen ook noodzakelijk. De mix van ervaring met jeugdig enthousiasme geeft een mooie dynamiek op een bedrijf. Het werkt stimulerend bijvoorbeeld om nieuwe technieken te gaan gebruiken. Jonge mensen werken vaak net wat gemakkelijker met digitale zaken, automatisering, etc. Een aantal van onze klanten heeft relatief jonge medewerkers als meewerkend voorman ingezet op de technische aansturing van één of meerdere locaties binnen hun bedrijven. Ik zie er mooie resultaten van!

Soms moet de ‘jeugd’ wat worden afgeremd en bijgestuurd. Ook dat hoort er van nature bij.  Verjongen kan echter ook wel eens wrijving opleveren. Zeker als het opvolging binnen de familie betreft en de visies flink verschillen. Bovendien is het voor meer ervaren vakmensen soms lastig als ze instructies krijgen van jongere personen.
Toch is het inbrengen van vers en jong bloed pure noodzaak voor de doorontwikkeling en de continuïteit van een bedrijf. Per slot van rekening wordt in de varkensfokkerij per generatie ook steeds vooruitgang geboekt.

Rick Königkrämer
Hoofd verkoop varkensvoeders bij Fransen Gerrits

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  85 %
Meer weer