Alarmsysteem+moet+te+vertrouwen+zijn
Nieuws
©

Alarmsysteem moet te vertrouwen zijn

Een alarmsysteem waarop je 24/7 kunt vertrouwen is noodzakelijk als je werkt met varkens. Zeker als het gaat om stallen op afstand. Op gezette tijden checken of het systeem functioneert, is geen overbodige luxe. Een incident in het Brabantse Haaren doet de maatschappelijke onrust weer oplaaien.

Op 18 juli kwamen in Haaren meer dan duizend varkens door verstikking om het leven nadat de ventilatoren waren uitgevallen. Het alarmsysteem werkte niet en ook het noodstroomaggregaat is niet bijgesprongen. Bij twee andere stallen op het erf functioneerde het ventilatiesysteem wel. Omdat het vleesvarkensstallen op afstand betrof, werd het falen van de ventilatie pas bij de reguliere controlegang ontdekt. De ruim duizend dode varkens werden afgevoerd naar de destructor en daarmee zou het drama als gevolg van falende techniek normaal gesproken zijn afgedaan.

Maar de maatschappij kijkt weldegelijk met de varkenshouderij mee. Het Brabants Dagblad (BD) werd getipt over de in stilte verlopen actie en ging op onderzoek uit. De journalist ging te rade bij de eigenaar en de huurder van de stallen en klopte aan bij de NVWA en de gemeente. Bij deze laatste twee organisaties was niets bekend over het incident.

Onderzoek


De NVWA bevestigt naar aanleiding van het onderzoek van het BD gestart te zijn met een onderzoek naar de precieze oorzaak van het incident in Haaren. De autoriteit gaat onder meer uitzoeken of er sprake is van nalatigheid. Het incident krijgt nog een staartje en de maatschappelijke onrust wordt erdoor aangewakkerd.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer