Investeren+in+dierenwelzijn+voor+de+toekomst
Bedrijf in Beeld
©

Investeren in dierenwelzijn voor de toekomst

 

In Duitsland is zo mogelijk nog meer aandacht voor het dierenwelzijn dan in Nederland. De familie Kampmann heeft daarom maatregelen genomen. Ze zijn gestopt met castreren. Om de discussie over extra ruimte in dek- en wachtstal (hele brede boxen en mogelijkheid tot uitloop) het hoofd te bieden, gaan de zeugen nu drie dagen na dekken in de groep.
Gekozen is voor dynamische groepen met voerstations van Nedap. Dat is volgens Felix Kampmann nodig omdat je dan individueel kunt voeren. In de terugloopgang zit een weegbrug om de conditie van de zeugen goed te kunnen volgen. En ook in de kraamstal is gekozen voor automatisch voeren met Kraamstalvoeren.
De grootste investering is gedaan in de kraamstal. Er kwamen vrijloopkraamhokken voor de zeugen. Die hebben verschillende afmetingen voor de verschillende worpnummers. De tweede ronde zeugen ligt net in de afdeling. De eerste resultaten zijn goed met gemiddeld 12,5 gespeende biggen per zeug. Met het opsluiten van de zeugen experimenteert de zeugenhouder nog. Jonge zeugen kun je snel vrijlaten. Hij heeft zelfs al jonge zeugen helemaal niet opgesloten. Bij oudere zeugen is opsluiten tot een paar dagen na werpen wel nodig.Tekst en foto's: John Lamers

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer