QS+koppelt+index+diergezondheid+terug
Nieuws
©

QS koppelt index diergezondheid terug

Doel is om alle 19.500 bij het Duitse kwaliteitssysteem QS aangesloten varkensbedrijven per kwartaal een diergezondheidsindex toe te sturen. Bij de eerste publicatie bleken de vier sub-indexen bij 13.100 bedrijven compleet te zijn. Bij 6.400 bedrijven was minimaal één sub-index te berekenen. QS neemt de regie om de diergezondheid te verbeteren.

De indices zijn bepaald op basis van officiële keuringen voor en na het slachten. Die bevindingen worden automatisch doorgegeven aan de QS-databank. Dat kwaliteitssysteem berekent per slachterij de gemiddelde cijfers van de indices (0 tot 100) en zet per varkenshouder de cijfers van leveringen van het afgelopen halfjaar ernaast. Een score '0' is slechte gezondheid (veel afwijkingen) en '100' is volledig gezond (geen afwijkingen). Het eerste kwartielcijfer zijn de resultaten van de 25 procent slechtste bedrijven en het derde kwartielcijfer waar de 25 procent beste bedrijven nog boven zitten.

Varkenshouders die varkens afleveren bij hun slachterij krijgen op vier verschillende gezondheidswaarnemingen indexen. Naast de eigen indexen krijgt hij inzicht in de cijfers van zijn slachthuis in dat kwartaal, zodat hij zijn cijfers kan vergelijken met collega-varkenshouders. Doel is varkenshouders te stimuleren te werken aan bepaalde punten op hun bedrijf en de gezondheidslat hoger te leggen.

Vier sub-indexen


De eerste index gaat over de gezondheid van de luchtwegen (longen en borstvlies) en het hart. Een tweede index betreft de orgaangezondheid (lever en het maagdarmkanaal). De derde geeft inzicht in de gewrichtsgezondheid (gewrichten en bulten door het liggen) en de laatste index gaat over de integriteit van het karkas (huid, oren, staart en sporen van het drijven van dieren).

Levert een varkenshouder naar twee slachterijen, dan krijgt hij per kwartaal twee vergelijkingen toegestuurd. QS werkt ook aan een app om data snel inzichtelijk te krijgen op de boerderij. Als de varkenshouder dat wenst, dan worden de indexen ook naar de dierenarts van het bedrijf doorgestuurd. Alles is erop gericht varkenshouders sneller actie te laten ondernemen om de diergezondheid te verbeteren.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
Meer weer