Na+AVP+kampt+China+met+MKZ
Nieuws
©

Na AVP kampt China met MKZ

Binnen twee weken na de eerste officiële uitbraak van Afrikaanse varkenspest op een groot Chinees varkensbedrijf, is nu ook mond-en-klauwzeer (MKZ) vastgesteld bij een varkensbedrijf. China vreest verdere verspreiding van de zeer besmettelijke dierziekten.

Van het bedrijf met 173 varkens is op 8 augustus bloedonderzoek gestart. Op 14 augustus is vastgesteld dat het om het besmettelijke MKZ-virus gaat. De dieren zijn geruimd, er zijn hygiënemaatregel genomen en er is een vervoersverbod ingesteld. Dit bedrijf ligt op flinke afstand van het door AVP getroffen varkensbedrijfmaar het is eveneens oostelijk China.

Het verschil tussen MKZ en AVP is dat dieren van MKZ ziek worden, maar vrijwel altijd ook weer herstellen. Dit zorgt voor een productieverlies, meer dierenwelzijnsproblemen en extra gebruik van antibiotica. De econmische verliezen van MKZ zijn groot. Bij AVP sterven varkens snel.

Schade kan enorm zijn


De schade van beide zeer besmettelijke dierziekten onder varkens in China kan enorm zijn. Ongeveer de helft van alle varkens wereldwijd worden in dat land gehouden en 74 procent van de vleesconsumptie van de 1,4 miljard Chinezen bestaat uit varkensvlees.

Een serieuze bedreiging voor de varkenshouderij China is de populatie van wilde zwijnen. De dichtheid van commercieel gehouden varkens – waaronder back yard farming - is in bepaalde gebieden groot. MKZ en AVP kunnen erdoor verspreid worden. Wilde zwijnen zijn volgens experts de belangrijkste vector voor de verspreiding van AVP. Ze kunnen het virus bij zich dragen en verspreiden zonder dat ze symptomen van Afrikaanse varkenspest vertonen. Maar ook swillvoedering kan ervoor zorgen  dat besmettelijke ziekten zich in het varkensrijkste land verspreiden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer