Fake+news
Blog
©

Fake news

Fake news. Volgens mij hoor ik de Amerikaanse president Trump niets anders meer roepen. Helaas gebruikt hij de term alleen maar om chaos en onduidelijkheid te creëren over zijn eigen rol in wat louche zaken. Toch is fake news ook een issue waar wij allemaal onbewust mee te maken hebben. Door de sociale en niet sociale media komt er dagelijks zóveel informatie op ons af, waardoor het echt lastig deze allemaal op waarde te schatten. Wat is waar en wat is niet waar? Ik heb het idee dat we steeds meer gewend zijn geraakt elkaar na te praten. De waarde van de informatie waarderen we op basis van wie we de informatie krijgen in plaats van het telkens te toetsen. Zo erger ik me vooral aan de volgende fake news stellingen: SPF dieren zijn kasplantjes én PRRS gaat door de lucht dus je kunt er niets tegen doen.

In beide stellingen zit natuurlijk een kern van waarheid, maar die waarheid is wel erg uit zijn verband getrokken. Dat vind ik erg jammer en onterecht. Ja, het is zo dat SPF dieren erg ziek kunnen worden als ze geïnfecteerd zijn met een infectie waar het bedrijf SPF voor is. Gelukkig gebeurt dat niet vaak en intussen zijn deze dieren prima in staat om te gaan met de bekende infecties die op het bedrijf aanwezig zijn. Het zijn dus geen tere vogeltjes die niets kunnen hebben. Juist het tegenovergestelde. Voor een duurzame varkenshouderij gaat het mijn inziens vooral over gezonde dieren, die grootgebracht kunnen worden zonder antibiotica én met een minimale inzet van vaccins. En dat kan juist bij SPF dieren.

Ook wat betreft PRRS is het zo dat het virus zich via de lucht kán verspreiden. Maar het is zeker niet de belangrijkste route van verspreiding. Het jammere van de stelling vind ik vooral dat het vaak als excuus wordt gebruikt om niet aan PRRS te hoeven werken. Dan hoor ik: het heeft toch geen zin, want PRRS ‘waait’ toch zo weer mijn bedrijf binnen. En ook dat is niet waar! PRRS is aan te pakken op een bedrijf. Het is niet makkelijk, maar het kán. Ik denk dat je het als varkenshouder wel móét. Ten eerste omdat vrijwel elke PRRS veldinfectie schade oplevert voor het bedrijf. Elk dier dat de infectie doormaakt, heeft daar last van. Het kost energie en elk geïnfecteerd dier is er één te veel. Ten tweede omdat er op Europees niveau steeds meer aandacht ontstaat voor de PRRS status van een bedrijf. En dat het steeds belangrijker wordt dat je als varkenshouder PRRS vrije biggen kunt produceren op een Europees speelveld.

Helaas hebben wij in de varkenshouderij dus ook onze eigen verspreiders van fake news. Waarschijnlijk worden die niet zo beïnvloed door de Russen als op Facebook en door de Amerikaanse verkiezingen, maar toch…. Tenzij je het nieuws van de uitbraken van Afrikaanse Varkens Pest in Rusland een beetje volgt. Want dat lijkt ook een beetje op fake news.

Manon Houben
Hoofd varkensdierenartsen bij GD

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer