AVP%2Dbesmette+varkens+in+China+vervoerd
Nieuws
©

AVP-besmette varkens in China vervoerd

De Chinese varkenshouderij houdt haar hart vast wat betreft de verspreiding van Afrikaanse Varkenspest (AVP). Het tweede besmettingsgeval van varkens is aangetroffen bij een slachterij. Saillant detail: de varkens zijn afkomstig van een bedrijf op zo’n 2.400 kilometer van de slachterij van de grootste varkensvleesverwerker ter wereld - WH Group - en ‘slechts’ 1.000 kilometer van het bedrijf met de eerste uitbraak van AVP in China.

Op 14 augustus werden bij het lossen van een vrachtwagen met 260 varkens 30 dode varkens aangetroffen. Nader onderzoek wees uit dat het om sterfte als gevolg van AVP ging. De varkensslachterij is op last van de autoriteiten gesloten op 16 augustus. Alle aanwezige varkens zijn geruimd en alles is gereinigd en ontsmet. Ook zal deze slachtlocatie zes weken gesloten blijven om als slachterij geen bron van infectie te kunnen zijn. De stroom varkens zal verdeeld worden over de andere 14 slachterijen van de WH Group. De voedselzekerheid zal er niet door in gevaar komen, heeft de varkensvleesgigant verklaard.

Transportrisico


Het transporteren van varkens over grote afstanden is een enorm risico als het gaat om de verspreiding van AVP. De chauffeur heeft de dieren onderweg zeker wat moeten laten drinken vanwege de hoge temperaturen. Bij zulke stopplekken is de kans op het achterlaten van met AVP-besmette mest groot. Andere vrachtwagens met varkens kunnen het zeer besmettelijke virus dan eenvoudig oppikken. Zo is verspreiding van AVP naar alle windstreken in China mogelijk en kan het een bedreiging zijn van de gezondheid van varkens in Korea en andere Aziatische landen.

Verder verspreid


Traceringsonderzoek van de eerste AVP-uitbraak in China wijst uit dat de verspreiding van AVP in de regio rond de twee boerderijen van dezelfde eigenaar is opgetreden. Er zijn ruim 35 miljoen varkens gescreend en meer dan 10.000 monsters onderzocht. Hiervan bleken zeven monsters positief te testen op AVP en die waren afkomstig van varkenshouders uit twee dorpen in het beschermingsgebied.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer