Uitstel+castratieverbod+Duitsland+op+agenda
Nieuws
©

Uitstel castratieverbod Duitsland op agenda

Het vierde alternatief voor het stoppen met onverdoofd castreren in Duitsland is nog steeds onvoldoende onderzocht. Daarom gaan er stemmen op om het verbod dat per 1 januari 2019 in zou moeten gaan, uit te stellen tot 2023. Begin september zal dat in Berlijn onderwerp van gesprek zijn op initiatief van de Beierse afvaardiging in de Bondsdag.

Varkenshouders in Duitsland kunnen in overleg met hun slachterij kiezen uit drie alternatieven voor onverdoofde castratie: het houden van intacte beren, het vaccineren tegen berengeur en het onder volledige narcose castreren van beerbiggen. Dierenwelzijnsorganisaties en de Duitse overkoepelende vereniging van dierenartsen bestempelen deze drie alternatieven voor het onverdoofd castreren als afdoende. Het vierde alternatief - castratie onder lokale verdoving - zien die organisaties niet als geschikt alternatief.

Uitstel


Allerlei krachten in Beieren zijn echter aan het werk om het ‘castratieverbod’ uit te stellen. De vleesmarkt (consument) zou er niet klaar voor zijn, waardoor problemen met de afzet van berenvlees kunnen ontstaan. Daarnaast zou het vierde alternatief - onder lokale verdoving castreren - volgens Beierse politici meer tijd vergen om goed in de praktijk te worden onderzocht. Daarom koerst de Beierse afvaardiging in de Bondsdag op een nieuwe ingangsdatum van 2023. Begin september staat dit punt op de agenda. De dierenwelzijnsorganisaties zijn verbijsterd over dat initiatief, meldt Fleischwirtschaft.de.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer