Bigoverleving+in+natuur+flink+onder+druk
Nieuws
©

Bigoverleving in natuur flink onder druk

De aanhoudende droogte en hitte zorgt voor leed onder de in het wild levende dieren. Minder biggen van wilde zwijnen zullen deze zomer overleven omdat hun moeders onvoldoende melk kunnen produceren en drenkplaatsen zijn opgedroogd. De bigoverleving staat flink onder druk, maar niet in de varkenshouderij.

Schrijnende berichten over de impact van het toenemende vochtgebrek worden de afgelopen weken breed uitgemeten in de media. Talloze biggen bij de moeder dreigen te sterven vanwege het gebrek aan melk en dorst. Koppen als ‘Jonge wilde zwijnen vallen bij bosjes om door droogte', verschijnen in het nieuws. Daarbij bestaat de kans dat de aankomende winter ook heel wat meer zwijnen dan normaal zullen sterven vanwege voedselgebrek. De de gortdroge natuur zal minder wintervoorraad voortbrengen voor de overblijvende en toch wat verzwakte zwijnen. Cru, maar zo zit de natuur in elkaar.
Opvallend is dat landelijke actiegroepen die zich bekommeren om het welzijn van elk dier of varken, zelfs geen actie ondernemen om wat verandering in die situatie te krijgen. Het verbeteren van de overleving van nakomelingen van de wilde zwijnen zou een mooi actiepunt kunnen zijn.

Ruimschoots voldoen


Aan die primaire levensbehoefte en andere basisbehoeften van varkens voldoet de professionele varkenshouderij ruimschoots. Varkenshouders zorgen 24/7 voor hun dieren, ook onder tropische omstandigheden. Menig veehouder zorgt voor extra verkoeling (#geenhittestress op Twitter) en past zijn of haar werkritme aan. Ook de transportsector en vleesverwerkers nemen hun verantwoordelijkheid om in te spelen op deze extreme weersomstandigheden.
Onderdanks deze extra inspanningen blijft de varkenssector gefocust en werkt stug door aan het verbeteren van de bigoverleving. Steeds wordt een tandje bijgeschakeld. Varkenshouders halen alles uit de kast om de uitval van biggen structureel te verminderen en spelen positief in op maatschappelijke wensen. Toch zal de invloed van de natuur ook in de stallen een rol blijven spelen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer