Verontschuldiging+van+minister+van+Landbouw
Blog
©

Verontschuldiging van minister van Landbouw

In deze blog wil ik u meenemen in een bijzondere ervaring.  Ik kreeg namelijk de verontschuldigingen van de minister van Landbouw en de directeur van zijn ministerie. Wij zaten naast elkaar te eten, ik zat daar als vertegenwoordiger van Nederlandse en Noorse boeren en de minister en zijn directeur vertegenwoordigden Manitoba. Een Canadese provincie die 15 keer zo groot is als Nederland. Wij waren daar met een aantal mensen van Topigs Norsvin ter gelegenheid van de opening van ons nieuwe fokkerijcentrum Delta Canada.

Een dag voor de ontmoeting met de minister was ik in Winnipeg aangekomen. Onze mensen van Topigs Norsvin Canada en Topigs Norsvin USA waren al aanwezig. De stemming was best 'excited' aan de vooravond van een grote stap voor Topigs Norsvin en onze organisatie in Noord Amerika in het bijzonder. Ik voelde een soort positieve 'vibe'.

De volgende dag arriveerden de VIP klanten uit Canada en Amerika. Sommigen zoals dat gaat in Amerika per privé vliegtuig. Bij elkaar hadden deze klanten meer dan 1 miljoen zeugen. Meer dan de hele Nederlandse zeugenstapel.

De positieve vibe sloeg meteen over op de gasten. Korte toespraken maar vooral de presentatie van onze CTO Hans Olijslagers maakte indruk. Fokkerij is een bezigheid met een lange termijn horizon. Hans maakte duidelijk wat er op fokkerijgebied allemaal nog voor innovaties aan zit te komen. Wat dit kan betekenen voor samenwerking met onderzoeksfaciliteiten en universiteiten maakte indruk op mijn tafelgenoten de minister van Landbouw en zijn directeur.

Tijdens het eten vertelde de minister dat hij erg blij was met de investering van Topigs Norsvin. Landbouw is in Manitoba een belangrijke inkomsten bron. Lange tijd mochten er geen varkensstallen gebouwd worden omdat men bang was voor vervuiling van de Canadese meren. De minister en zijn ministerie hadden er hard aan gewerkt deze ban op te heffen. Delta Canada is de eerste varkensstal die sinds lange tijd gebouwd is. De minister was blij aan te kunnen kondigen dat er nog veel zullen volgen.

Ik viel bijna van mijn stoel toen de minister zich begon te verontschuldigen voor het feit dat de vergunning procedure zo lang geduurd had. Dit was namelijk 6 weken!!! Hij nodigde De Nederlandse varkenshouderij en Topigs Norsvin uit om verder in Canada te investeren.

De volgende dag tijdens de open dag op Delta Canada ontmoette ik de minister weer. Hij was zo trots als een pauw dat hij een bijdrage had kunnen leveren aan het mooie nieuwe bedrijf van Topigs Norsvin. Ik moest denken aan de situatie in Nederland. Ik heb de indruk dat de relatie met de minister hier heel anders is. Zouden we hier ooit nog verontschuldigen krijgen voor hoe de varkenshouderij behandeld wordt?

John Lorist
Voorzitter Coöperatie Topigs

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer