Pijlen+gericht+op+afleidingsmateriaal
Nieuws
©

Pijlen gericht op afleidingsmateriaal

Stichting Varkens in Nood (ViN) heeft op 23 juli een brandbrief over afleidingsmateriaal naar LNV-minister Carola Schouten gestuurd. Die brief is ondertekend door Frederieke Schouten, dierenarts bij ViN. In de gangbare varkenshouderij wordt volgens haar al decennialang niet voldaan aan de behoefte om te kunnen wroeten of onderzoeken. In 2018 moet daar een einde aan komen. 

Er dient wroetbaar, bijtbaar, eetbaar en afbreekbaar afleidingsmateriaal in de hokken te zijn. Dat is in de EU al verplicht sinds 1991, maar in veel varkensstallen tref je alleen een metalen ketting met een harde plastic bal, of een stukje pvc aan. Totaal ongeschikt afleidingsmateriaal voor varkens, geeft de dierenarts namens ViN aan en daarom wordt Schouten gevraagd om in 2018 eindelijk eens af te rekenen met dat onrecht. Europa heeft volgens de ViN-dierenarts Nederland daarvoor zelfs al tweemaal op de vingers getikt en gemaand tot actie. Want sinds 2007 zijn in opdracht van de overheid al talloze onderzoeken verricht naar goed afleidingsmateriaal voor varkens. Ook zijn er al meerdere overheidsbrochures uitgebracht met steeds dezelfde conclusies: stro en ander bijtbaar en eetbaar materiaal is wat varkens nodig hebben en dat staat ook in de Europese Richtlijn. Veel is al bekend, maar het meest geschikte afleidingsmateriaal toepassen in stallen blijft almaar uit.

ViN vraagt Schouten daarom met klem om zich, in tegenstelling tot haar vele voorgangers, écht in te zetten voor goed afleidingsmateriaal. ViN: “Geef duidelijkheid over daadwerkelijk geschikt materiaal in plaats van een economisch compromis. Zet de NVWA aan tot concrete handhaving en help varkenshouders om eindelijk aan de wet te voldoen. Varkenshouders zijn eveneens gebaat bij duidelijkheid over wat de varkens nodig hebben en dat ze niet nodeloos investeren in halfzachte maatregelen. Dat is niet aan de sector over te laten.” Het is de taak en de plicht van de LNV om het leven van alle Nederlandse varkens eindelijk écht ietsje beter te maken.

POV reageert


Op 24 juli bracht ViN naar buiten dat 81 procent van de varkensbedrijven in Nederland niet aan de wet voldoet omdat de varkens geen of onvoldoende afleidingsmateriaal tot hun beschikking zouden hebben. De organisatie geeft aan tot deze conclusie te zijn gekomen na bestudering van 137 foto’s die gemaakt zijn in varkensstallen.
De POV trekt die conclusie ernstig in twijfel. Daarom heeft de producentenorganisatie bij Varkens in Nood om openheid en transparantie gevraagd, maar kreeg nul op het rekest.

Voor de POV is de Nederlandse wetgeving de basis. Marktpartijen mogen altijd meer vragen van varkenshouders op het punt van afleidingsmaterialen zoals gebeurt in het Beter Leven-keurmerk met sterren van Dierenbescherming. De consument kan op het vlak van dierenwelzijn dus écht een bewuste keuze maken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer