Slachterijen+sturen+op+KNMI+weer%2Dapp
Nieuws
©

Slachterijen sturen op KNMI weer-app

Het strak plannen van de aanvoer van varkens bij een slachterij is vaak een routineklus. De tropische temperaturen en de locatie van een slachterij maken het goed regelen van de dierstroom een stukje lastiger. Extra voorzorgsmaatregelen worden genomen. Ook de KNMI-app wordt goed in gaten gehouden.

Bij slachterij Westfort is de varkensaanvoer nog steeds goed in de hand te houden. Nog strakker plannen, minder dieren slachten en goed de weersvoorspelling op de KNMI-app in de gaten houden. “Maar zo extreem als nu hebben we het nog nooit meegemaakt”, zegt Jaap de Wit inkoopdirecteur bij Westfort. “We hebben wel eens vaker te maken gehad met temperaturen van 35 graden en hoger, maar toen konden we nog op twee locaties slachten.”

De locatie van de slachterij in Nederland maakt ook verschil in het wel of niet aan kunnen voeren van vleesvarkens. In het vrij westelijk gesitueerde IJsselstein waar de Westfort-slachterij is gevestigd, is het volgens De Wit over het algemeen enkele graden koeler dan in het oosten en zuidoosten van het land. “Desondanks maken die tropische temperaturen het ons extra moeilijk, maar zeker ook de varkenshouders. Zij willen allemaal liefst zo vroeg mogelijk hun varkens laden, maar dat kan helaas niet.”
Vroeger starten met slachten dan normaal (ongeveer 5.30 uur), is volgens De Wit geen optie. “Wij zouden het wel willen en ook wat betreft vergunningen zou het mogelijk zijn. Maar de keuringsdienst KDS is helaas onvoldoende flexibel in het vervroegen van de starttijd van hun keurmeesters.”

Geen aanvoer uit voorzorg


Vion noemt de situatie eveneens bijzonder. Nog nooit in haar bestaan maakte het vleesverwerkende bedrijf zo'n situatie mee wat betreft de planning van de dierstromen. Uit voorzorg neemt de slachterij extra warmtemaatregelen. Vandaag en morgen kunnen tot uiterlijk 13.00 uur varkens aangevoerd worden bij de slachterijen in Groenlo en Apeldoorn. Volgens Vion is de aanvoer onder normale omstandigheden altijd tussen 13.00 en 14.00 uur klaar. Verder worden de slachtactiviteiten op de locatie Groenlo vroeger op de dag gestart.

De slachterij in Boxtel zal op die beide dagen tussen 15.00 en 18.00 uur geen varkens aan laten voeren. Normaal gesproken worden in Boxtel gedurende de gehele dag varkens aangevoerd. Vion geeft aan de aanvoerplanning nauwkeurig op af te stemmen op het te hete tijdvak. Door met een strakke tijdsplanning te werken voor de transporteurs en slachterijen, worden wachttijden bij het lossen van de dieren zoveel mogelijk beperkt. Ook andere maatregelen neemt Vion om het welzijn van de dieren tijdens veetransport in verband met de warmte te borgen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer