Groeiend+perspectief+voor+Nedersoja
Nieuws
©

Groeiend perspectief voor Nedersoja

De aandacht voor het telen van soja als verantwoord geproduceerd plantaardig eiwit neemt toe. Maar de klapper wat betreft teeltareaal in Nederland moet nog gemaakt worden. Om duurzaam perspectief te hebben is 15 tot 20 keer opschalen nodig.

In 2016 is de Green Deal Soja in Nederland getekend. Deze Green Deal loopt nog tot eind 2019 en is een samenwerking tussen Agrifirm Group de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en de rijksoverheid. Doel van die deal is om een productieareaal voor soja in Nederland te hebben van minimaal 10.000 hectare per jaar. Daarnaast moet de gemiddelde opbrengst naar minimaal 3.500 kilo droge sojabonen per hectare.

Bij Ad en Jolanda Raaijmakers in Best zetten ze sinds 2017 ook in op de teelt van soja. Hun sojabonen gaan via Agrifirm naar Alpro, een producent van plantaardige voeding voor de mens. Het eiwithoudende gewas past in het teeltplan en bij de rotatie van gewassen, vertelt Jolanda Raaijmakers tijdens de circulair farmtour van 35 (inter)nationale agrarisch journalisten.
Raaijmakers zegt een mooie gemiddelde opbrengst van 3,5 ton reguliere sojabonen per hectare te hebben geoogst en slechts 1 ton biologische sojabonen. “Dit komt door de hoge onkruiddruk en slechte oogstomstandigheden.”

Dit jaar hadden ze 5,5 hectare biologische soja gezaaid. “Door een heftige stortbui in de kiemfase is de biologische sojateelt op ons bedrijf compleet vernield. Maar op de verschillende akkers met reguliere soja staan de gewassen er ondanks de droogte goed bij.”

Eiwittransitie


Dat beaamt Henk Vermeer, Projectmanager eiwittransitie bij Agrifirm. “Soja is een subtropisch gewas en door de klimaatverandering zullen eiwitrijkere varianten hier ook steeds beter gedijen. Vorig jaar is 400 hectare soja in Nederland geteeld. Dit jaar zal dat uitkomen tussen de 550 en 600 hectare bij 90 telers.”

In 2017 is in Nederland gemiddeld 2,8 ton per hectare geoogst. De kwart beste haalde 3,6 ton droge sojabonen van een hectare en de topper zelfs 4,4 ton. Het gemiddelde eiwitgehalte steeg voor het erebovendien voor het eerst boven de 40 procent, naar 41,6 procent. Ongeveer 80 procent was volgens Vermeer geschikt voor de humane voedingsmiddelenindustrie (Alpro). Een vijfde deel van de jaaroogst van Nedersoja is verwerkt tot veevoer. “Met een opbrengstprijs van 500 euro per ton en een bonus op eiwitgehalte kan het nu al een interessant gewas zijn voor akkerbouwers, zeker ten opzichte van het financiële rendement van granen.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer