8+procent+lagere+voerconversie+bij+Havic%2Dbiggen
Nieuws
©

8 procent lagere voerconversie bij Havic-biggen

Als biggen na spenen een goede voeropname houden en geen dunne mest wordt gezien, dan zit het snor met de darmgezondheid. Om dat voor elkaar te krijgen past AR een unieke combinatie van grondstoffen toe in vernieuwde biggenvoeders. Havic-voeders ondersteunen de biggezondheid maximaal en drukken de voerconversie met 8 procent.

Een goede voeropname is de basis van gezondheid en kwaliteit van biggen. Op de dag van spenen zou elke big 150 gram per dag dienen op te nemen. Met de combinatie van CCM, vismeel en haver stuurt AR daarop. CCM is smakelijk, de vezels van haver geven veiligheid en van vismeel wordt het eiwit efficiënt verteerd door de biggen.

Maar ook het toegevoegde plasma proteïne (AR PP) zorgt voor gezondere darmen en een verbetering van de voerconversie. “AR PP moet je zeker niet verwarren met bloedplasma, maar het heeft wel vergelijkbare effecten. Het is afkomstig van giscultures en het geeft het biggenvoer extra smaak zodat biggen het nog aantrekkelijker vinden om het op te nemen. Ook zijn de specifieke gisten geselecteerd om de vertering te ondersteunen: darmweefsel bij biggen ontwikkelt zich beter. Daarnaast is het product erg smakelijk wat de voeropname ondersteunt”, zegt Eelco van de Hoef, innovatie en productmanager bij AR. “Als biggen voor spenen al een voldoende hoge opname hebben, kun je het biggenvoer al  5 tot 7 dagen voor spenen verstrekken. Dan verloopt de overgang van spenen soepel.”

Deze specifieke aanpassing van ingrediënten in Havic-voeders geeft aansprekende resultaten. Biggen nemen na spenen meer voer op, groeien harder en tomen blijven uniformer. En er zijn minder restbiggen.  Maar het meest opvallende is volgens Van de Hoef de 0,11 lagere voerconversie van 1,39 naar 1,28. “8 procent beter is mooi. Meestal zorgen voeraanpassingen voor slechts enkele procenten verbetering van de voerconversie.”

Deze prestatieverbetering van het biggenvoer is volgens Van de Hoef herhaalbaar. “Wij durven in de praktijk te laten zien dat we zo’n stap vooruit voor elkaar krijgen. Met zeugenhouders die het vernieuwde biggenvoer willen proberen, maken wij afspraken over verbetergaranties van van een proefkoppel.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer