Open+dag+Dartelstal+onder+zonnig+gesternte
Nieuws
©

Open dag Dartelstal onder zonnig gesternte

Het familiebedrijf Ten Have-Mellema is niet centraal gelegen in Nederland, maar het loont zeker de moeite om hun open dag te bezoeken. Op 18 juli vindt de première van de Dartelstal plaats, een nieuwe stap in de ontwikkeling van Hamletz, het lupinevarkenconcept. In het Groningse Beerta is het grote publiek welkom tussen 13.30 en 17.00 uur.

Menno, Annechien en Detmer Ten Have-Mellema hebben een gesloten bedrijf met 600 zeugen. Een ondernemende familie, want ze steken hun nek uit en investeren in innovaties. Zo houden ze zeugen met hun biggen in vrijloopkraamhokken (Pro Dromi). Ook is flink werk gemaakt van het opzetten van een bijzonder varkensvleesconcept: Hamletz. Lupinezaden als eiwitbron van eigen bodem verwerken in het varkensvoer en tegelijk extra smaak meegeven aan het vlees.

Smaakvol


Dat traject van lupinevarkens is opgezet met inbreng van Rob van Haren (Kiemkracht) en Jan Willem Tol (slager) en in samenwerking met onder meer Agrifirm om verschillende voersamenstellingen te kunnen testen bij diverse varkensrassen. Het resultaat van het bijna 10-jarige traject is smaakvol, onderscheidend en duurzaam varkensvlees dat beschikbaar is voor de Nederlandse markt. Het is een combinatie van veranderingen zoals de inzet van een Nederlands varkensras, een diervriendelijke en energieneutrale productie en een lagere CO2 footprint door voer uit de regio. De bijzondere smaakbeleving wordt verrijkt met het verhaal over de bijzondere productiewijze van Hamletz.

Dartelstal


De nieuwste exponent van de vernieuwingsdrift bij de familie Ten Have-Mellema is de bouw van de Dartelstal. Deze stal voor Hamletz-vleesvarkens voldoet aan de eisen van het twee sterren Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. De stallen met buitenuitloop en stro voor de varkens bieden plaats aan ruim 4.900 dieren. Ook de voerinstallatie (spotmix) is redelijk bijzonder in de varkenshouderij.

Op woensdag 18 juli worden deze stallen officieel in gebruik genomen. Mensen die meer willen weten over de ontwikkeling van het concept en Hamletz willen proeven, gaan naar de open dag op woensdag 18 juli. Ervaar het verschil onder een zomers en zonnig gesternte.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer