Circulair+op+internationale+mediakaart
Nieuws
©

Circulair op internationale mediakaart

Zaterdag 14 juli werd Van Asten Group bedolven onder internationale media-aandacht. Roland van Asten ontving maar liefst 35 agrarisch journalisten tegelijk op de locatie in Horst. Het internationale gezelschap van vakjournalisten verdiepte zich in circulair ondernemen in de varkenshouderij.

Afgelopen week vertoefden honderden agrarisch journalisten van over de hele wereld in Nederland. Het jaarlijkse congres van de internationale vereniging van landbouwjournalisten werd dit jaar georganiseerd door de Nederlandse tak: de NVLJ. De centrale activiteiten vonden plaats in Wageningen, waar dit jaar ook het 100-jarig bestaan wordt gevierd van de landbouwuniversiteit. Na de officiële plichtplegingen en het netwerken konden journalisten georganiseerd kennismaken met interesses. Als onderdeel van de tour ‘Circular Way of Farming’ werd een dagdeel doorgebracht bij Ashorst als voorbeeld van de circulaire varkenshouderij.

Efficiënter


Roland van Asten verwelkomde zijn gasten met koffie en Limburgse vlaai en lichtte de (inter)nationale activiteiten van de Van Asten Group toe. Zo haalde hij aan dat het al sinds 1982 natte bijproducten uit de voedingsmiddelenindustrie verwerkt tot hoogwaardige dierlijke eiwitten. Daarnaast is het houden van varkens aanzienlijk efficiënter geworden. Zo is de gemiddelde bigproductie per zeug per jaar tussen 1976 en nu bijna verdubbeld. En de voerconversie is in dezelfde periode gedaald van 3,5 kilo voer per kilo vlees tot 2,5 kilo. Deze betere prestaties worden gecombineerd met een forse verlaging van het antibioticumgebruik.

Een van de successen die de gezondheid van hun varkens hebben verbeterd, is het toepassen van fermentatie. Batchgewijs en hygiënisch werken met toevoeging van vloeibare entculturen geeft nagenoeg honderd procent slagingskans. “Dit gecontroleerde proces om ‘koeienvoer’ geschikt te maken voor de voeding van varkens, draagt bij aan de circulariteit van de varkenshouderij”, stelt Van Asten. “Daarom zijn wij al jarenlang op dit bedrijf aan het experimenteren om steeds meer grondstoffen via fermentatie beschikbaar te krijgen voor de varkens.”

Zorgpunt


Andere duurzame takken van sport bij Ashorst zijn het opwekken van zonne-energie en het produceren van biogas door mest te vergisten. Ashorst produceert varkens energie-neutraal. Een belangrijk punt van zorg is volgens Van Asten de afzet van digestaat. Momenteel is de afzetprijs in Nederland opgelopen tot tegen de 30 euro per kuub mest. Daarom is hem er veel aan gelegen het mestprobleem structureel op te lossen. “We zijn in het Limburgse bezig om samen met andere partijen daar stappen in te zetten.”

Bij alleen woorden bleef het niet. Het gezelschap kon vanaf de 'vuile weg' de diverse duurzaamheidsaspecten op het bedrijf ervaren. Bij de fermentatie-unit kregen ze toelichting van een expert van ForFarmers en bij de biogasinstallatie werd de procesoperator van Van Asten ingevlogen.
Bij internationale media heeft Van Asten Group zich goed op de kaart gezet als exponent van de circulaire varkenshouderij in Nederland.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer