Hamletz%3A+smaakvol+vlees+en+een+echt+beter+leven
Nieuws
©

Hamletz: smaakvol vlees en een echt beter leven

De eerste koppels Hamletz-varkens zitten in de op 18 juli officieel in gebruik genomen Dartelstal. Dat gebeurde bij de familie Ten Have-Mellema in Beerta. Het is de eerste vleesvarkensstal in Nederland die is bekroond met twee sterren van het Beter Leven-keurmerk. Superunie gaat het smaakvolle en verantwoorde varkensvlees vermarkten.

Deze lupinevarkens - afkomstig van zeugen die hun biggen groot brengen in kraamhokken met vrijloop - zullen onder de merknaam ‘Hamletz’ de weg naar de consument gaan vinden. Ruim tien jaar hebben Annechien, Menno en Detmer ten Have-Mellema naar dat moment op hun bedrijf toegewerkt. Maar ze zijn er nog niet. “Om alle varkens onder twee Beter Leven-sterren te mogen afleveren, dient nog een deel van de kraamafdelingen te worden aangepast naar vrijloop en moet er een nieuwe biggenopfokstal komen. De tweesterren-opfok vindt nu nog in de Dartelstal plaats, omdat eerst de oude vleesvarkensstallen moeten worden gesaneerd.”

Superunie


De retailorganisatie Superunie gaat het op dierenwelzijn, footprint en smaak onderscheidende vlees in de markt zetten. Bij de Superunieleden Boon’s Markt, Deen, Hoogvliet, Plus en Poiesz Supermarkten zal stapje voor stapje het twee-Beter-Leven-sterrenvlees uit Nederland in de vitrines met verse varkensvleesproducten verschijnen. Dan ligt varkensvlees met één, twee en drie BL-sterren bij elkaar zodat de consument echt wat heeft te kiezen.

Hoeveel hoog de consumentenprijs voor het twee sterren Hamletz zal worden, is volgens Denise Dijkhof, categorymanager bij Plus Retail nog niet uitgekristalliseerd. “Vanaf week 41 zal dat in de eerste vijftien van onze Plus supermarkten met de nieuwste winkelformule bekend zijn.”

Past in trend


Het concept Hamletz past volgens Dijkhof perfect in de consumententrends van nu. “Consumenten kiezen steeds vaker voor vleesvervangers en vis. En kopen ze vlees, dan is dat of goedkoop of op verschillende fronten onderscheidend en vooral smakelijk. Tussen deze twee categorieën zit niets meer.”

De laatste consumentencategorie is kritisch maar wel bereid extra te betalen voor een verantwoord stukje vlees. “Ze kijken naar het geheel”, stelt Dijkhof. “De duurzaamheid, het dierenwelzijn en de CO2 footprint. En ze letten ook op hun eigen gezondheid. Deze consumenten eten minder maar smakelijk vlees met een goed, eerlijk en transparant verhaal. Hamletz past daar prima bij. De dieren hebben écht een beter leven. Via communicatie en proeverijen zullen we het verhaal en de smaak bij consumenten moeten brengen, zodat ze het onderscheidende concept gaan omarmen.”

Superunie is de centrale inkooporganisatie voor verschillende supermarkten die samen goed zijn voor een marktaandeel van een derde van de omzet in Nederlandse supermarkten. Algemeen directeur Dick Roozen: “Als je echt laat zien waar je mee bezig bent, dan kun je consumenten sturen. Hamletz is smakelijk, transparant en scoort prima op alle duurzaamheidsaspecten. Het verhaal moet wel bij de consument landen om als concept succesvol te zijn.”

Lees hier alles over Hamletz.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer