Meer+met+minder%C2%A0
Blog
©

Meer met minder 

We hebben het weer geflikt. Varkenshouderij Nederland is er wederom in geslaagd om afgelopen jaar minder antibiotica te gebruiken, zo meldt het SDa-rapport van 14 juni. We hebben het nóg zuiniger aan gedaan, terwijl de technische prestaties almaar blijven stijgen. Meer met minder dus.

Maar let op! De benchmarkwaarden voor het antibioticumgebruik worden per 2019 sterk aangescherpt door de SDa. De systematiek gaat veranderen: van een stoplicht met groen, oranje en rood - gaan we naar een stoplicht met alleen nog groen en rood. Even ongemerkt door oranje rijden, is er straks niet meer bij. Door deze aangepaste systematiek zullen meer varkensbedrijven in het rood gaan vallen. Maar let op: dit is namelijk ‘slechts’ de categorisering van de bedrijven in het groen/rood systeem, het is dus niet zo dat het antibioticagebruik gestegen is! Het is enkel zo dat de SDa nog ambitieuzere streefdoelen stelt. Dus ik wil volgend jaar niet op de voorpagina van de krant lezen dat ineens veel meer varkensbedrijven in het rood zitten – zonder de melding dat de spelregels tussentijds zijn veranderd.

Op andere fronten is het ook meer met minder. We maken onze varkens genetisch gezien steeds efficiënter. Dat kunnen we ook ‘duurzamer’ noemen want er is minder voedsel nodig om een kilo vlees te maken. Lekker zuinig aan met voer. Maar voederconversies zijn tegenwoordig zo ongelofelijk scherp dat we met de mineralenvoorziening van onze dieren soms op het randje balanceren omdat er wettelijke maxima bestaan voor vitaminen en mineralen per kilo voer. Onze dieren presteren werkelijk meer met minder. Maar klauwen en beenwerk moeten voldoende mee kunnen groeien met de vleesaanzet. Beste wetgever, mogen het een beetje meer vitamientjes zijn voor onze super efficiënte dieren?

Meer met minder. Het gaat ook wel eens op voor aantallen zeugen in een bedrijf. We komen nogal eens tegen dat zeugenbedrijven zó vol liggen dat procedures niet meer goed kunnen worden gevolgd. Dit legt een grote druk op productie en diergezondheid. Als we zulke situaties gaan doorrekenen, komen we regelmatig tot de conclusie dat er met minder zeugen tot dezelfde of zelfs een grotere output kan worden gekomen. Echt meer met minder dus. Maar vooral beter. En zo zie ik dat het liefste.

Karien Koenders
Adviseur gezondheid Topigs Norsvin

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer