Zinvol+herbestemmen+vrijkomende+agrarische+bebouwing
Nieuws
©

Zinvol herbestemmen vrijkomende agrarische bebouwing

Vrijkomende agrarische bebouwing (VAB) zoveel mogelijk zinvol herbestemmen. Dat is wat NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed in samenwerking met marktleider op het gebied van leegstandbeheer, Ad Hoc Beheer wil zien te bewerkstelligen.

Daarom hebben Claudia Duinisveld, directeur van Ad Hoc, en Ard Klijsen, NVM A&LV-voorzitter, een letter of intent ondertekend. Ze willen werken aan de transitie in het buitengebied en voorkomen dat verloedering en criminaliteit toeslaat. Leden van NVM A&LV gaan eigenaren VAB wijzen op de mogelijkheden van de dienstverlening van Ad Hoc Beheer. Hun expertise is leegstandbeheer met opties als tijdelijke verhuur, tijdelijke concepten, toezicht en beveiliging.

Leegstand groeit


De leegstand op het platteland noemen beiden enorm. Anno 2018 staat circa 11 miljoen vierkante meter aan agrarische bebouwing leeg. De verwachting is dat tot 2030 nog ruim vier keer zoveel oppervlak aan agrarische bebouwing vrijkomt. Over twaalf jaar zal het gaan om naar schatting zo’n 51 miljoen vierkante meter.
“Wij verwachten dat ongeveer de helft van de vrijkomende agrarische gebouwen tegen die tijd leeg blijft staan”, zegt makelaar/taxateur Ard Klijsen. “Sloop daarvan is de meest logische optie en de vrijkomende oppervlakte zou ingezet kunnen worden voor nieuwe woningen. Er is een toenemend tekort op de huidige woningmarkt en de planning van nieuwbouw blijft achter. De andere circa 25 miljoen vierkante meter agrarische bebouwing wordt naar verwachting herbestemd tot woonruimte of voor ander - al dan niet agrarisch - hergebruik. Aan die transitie van VAB gaan wij samen werken.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer