Live+meekijken+in+SPF%2Dstallen
Nieuws
©

Live meekijken in SPF-stallen

De techniek stelt SPF-varkensbedrijven in staat tóch transparant te zijn. Familie Mijnheer in Rouveen geeft een live inkijkje in hun varkensstallen zonder dat bezoekers hun stallen betreden. Het bewerken van mest kan wel met eigen ogen worden bekeken.

Een van de deelnemende bedrijven aan de Boerendag in Rouveen op zaterdag 7 juli is het varkensbedrijf van Klaas en Jennie Mijnheer-Veerman in Rouveen. Zij hebben een gesloten bedrijf met 350 zeugen en 3.200 vleesvarkens met hoge gezondheidsstatus (SPF). Samen met hun medewerker Pieter Post verzorgen zij de gezonde dieren die bijna geen antibiotica meer nodig hebben. Ook is het bedrijf deelnemer van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.

Tijdens de Boerendag mag geen enkele bezoeker hun stallen betreden. Dat is vanwege hygiënische redenen en om de gezonde varkens te beschermen. Toch kunnen jong en oud zien hoe het er in moderne varkensstallen aan toe gaat. Via een een live webcam kunnen ze meekijken. Ook kunnen ze een blik werpen op de nog in aanbouw zijnde stal.

Testbedrijf


Bijzonder is dat het SPF-varkensbedrijf van Mijnheer ook een praktijktestbedrijf is voor de leverancier van diervoeders AgruniekRijnvallei (AR). AR doet verschillende voerproeven op het SPF-varkensbedrijf. Via transponders en wegers wordt de voeropname bij de individuele zeugen, biggen en vleesvarkens bijgehouden. Mijnheers doel is zo min mogelijk (duurzame) grondstoffen te benutten voor de productie van karbonades en hamlapjes.

Tot duurzaam ondernemen behoort volgens Mijnheer ook het bewerken van mest op het eigen erf. Ze halen schoon water (dat ze hergebruiken) uit de mest om het aantal transportbewegingen te beperken en de mestafzetkosten te drukken.

Meer informatie is te vinden op de site van de Boerendag. Of luister naar het filmpje met Klaas Mijnheer zijn persoonlijke uitnodiging op de site van weblog-staphorst.nl.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer