Werken+aan+goed+buurmanschap
Nieuws
©

Werken aan goed buurmanschap

Geuroverlast van varkensbedrijven speelt ook in de meest varkensrijke staten van de VS zoals Iowa. Het ontwikkelen van ‘standaard’ productie-units met gespeende biggen en vleesvarkens van met name integraties zorgde een toenemende stank in de omgeving. Iowa Select Farms wil met een combinatie van oude en nieuwe technieken en een betere landschappelijke inpassing de geuremissie aanpakken. Door de uitstoot van stalstof te minimaliseren wordt de geurbelasting met minimaal 50 procent teruggebracht.

Een hekwerk met groen windbreekgaas voor de ventilatoren plaatsen is de eerste stap. Dat is een optie om stof af te vangen omdat in de VS lengteventilatie bij varkensstallen de standaard is. Achter dat groene doek worden een groene strook geplant met coniferen en met de seizoenen veranderende struiken. Dit is om extra stof en geur af te vangen, maar ook voor een betere landschappelijke inpassing. ‘Als buren geen ventilatoren meer zien maar een plantenrij, ervaren ze vaak ook minder problemen met geur’, is de gedachte erachter. Dat is te lezen op site van National Hog Farmer.

Een innovatieve techniek, een elektrostatische afrastering, voor het windbreekgaas moet zorgen voor een efficiëntere afvang van stof. Stofdeeltjes die via de ventilatoren worden uitgestoten worden door twee prikkeldraadlijnen met 30.000 volt geladen (ionisatie), waardoor stof makkelijker gepakt of gevangen wordt door het uv-bestendige doek en de begroeiing. Met het beheersen van de stofemissie krijgen varkenshouders meer controle over de geuruitstoot. Stof is vaak de drager van geurdeeltjes. Met deze koppeling van technieken zal de geuruitstoot minimaal gehalveerd worden. Met de introductie van dit systeem bij drie productielocaties van Iowa Select Farms, wil de integratie aantonen werk te maken van goed buurmanschap.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer