POV+bijt+van+zich+af+voor+Brabantse+varkenshouders
Nieuws
©

POV bijt van zich af voor Brabantse varkenshouders

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) dagvaardt de provincie Noord-Brabant en de Staat. Deze officiële, schriftelijke oproep om voor de rechterlijke macht te verschijnen, deed ze op 8 juni namens alle Brabantse POV-leden. Doel: Brabantse regels voor de varkenshouderij onverbindend te laten verklaren door de rechter.

De varkenshouderij streeft naar een vergaande verduurzaming van de sector, maar de regels die de provincie Noord-Brabant (mede naar aanleiding van ruimte die de Staat heeft gecreëerd) daarvoor heeft ingesteld, zijn volgens de POV juridisch niet juist. Het betreft de Verordening ruimte, de Nadere regels Verordening ruimte & Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij en onderdelen van de Crisis- en Herstelwet.

Achterstand


Ook hebben de Brabantse regels onevenredig grote gevolgen voor de varkenshouders in die provincie. Er zal extra geïnvesteerd moeten worden waardoor de kostprijs zal toenemen. Dat zet de Brabantse varkenshouders op achterstand ten opzichte van collega varkenshouders in andere delen van het land. Maar ook internationaal gezien heeft die kostprijsverhoging een negatief effect op de concurrentiepositie. Op basis van de berekeningen zou dat betekenen dat 310 varkenshouders gedwongen zullen moeten stoppen.

Bovendien hebben die aangescherpte regels met hoge investeringskosten nauwelijks positief effect op de Brabantse natuur. Ook wordt de varkenshouderij door de provincie verantwoordelijk gemaakt voor het oplossen van problemen van andere sectoren (bijvoorbeeld de industrie). Voor de POV is dat onaanvaardbaar.

Civiele procedure


De dagvaarding is het eerste processtuk in de civiele procedure van de POV tegen de provincie en de Staat. Het legt uit waar het in de zaak om gaat en op welke argumenten de POV haar eisen baseert. De dagvaarding is opgesteld door Kneppelhout & Korthals Advocaten en is cijfermatig onderbouwd met hulp van Geling Advies en Van Dun Advies.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer