Vijf+gratis+verbetertips
Blog
©

Vijf gratis verbetertips

Veel vleesvarkenshouders worstelen met de vraag op welke manier ze hun resultaat kunnen verbeteren. In de praktijk word ik dagelijks geconfronteerd met een aantal zaken die ik heb samengevat in vijf highlights, oftewel aandachtspunten:


 1. Goede communicatie tussen vermeerderaar en vleesvarkenshouder
  De kwaliteit van de biggen is vaak een aandachtspunt. Gebrek aan voorkennis over de gezondheidsstatus door weinig communicatie tussen vermeerderaar en vleesvarkenshouder - en hierdoor verkeerde aannames - zet de vleesvarkenshouder op achterstand. Laat de dierenarts frequent contact opnemen met de dierenarts van de vermeerderaar. Daarnaast is het verstandig om per jaar een paar keer elkaars bedrijf te bezoeken. Wederzijds begrip en een betere band zijn gemakkelijker te creëren als het goed loopt in plaats van te wachten tot er problemen zijn.

 2. Informatie over leeftijd en groei biggen
  Bij het aanleveren van de biggen is vaak discussie over de gewichtsverschillen binnen een koppel. Veel belangrijker is het om te weten wat de leeftijd van de biggen is en vooral ook welke biggen bij de vermeerderaar de langzaamste groeiers zijn geweest. Biggen van gelten hebben meestal een lagere immuniteit en presteren als gevolg daarvan gemiddeld iets minder. Wellicht handig als je weet welke biggen dat zijn. Gebruik van een andere eindbeer op de gelten - gericht op groei en robuustheid - kan in deze situatie een oplossing bieden.

 3. Wennen aan nieuwe omstandigheden
  Bij de opstart van de biggen in de vleesvarkensstal zie ik vaak dat de biggen moeten wennen aan andere omstandigheden. Het voersysteem of de waternippel levert de eerste dagen soms problemen op. Help daarom de biggen om die systemen te leren kennen door meerdere keren per dag wat voer of water in de bak te doen. Uiteraard kun je voeropname ook stimuleren met de smaak van het voer en een passende korrelgrootte.

 4. Keuze voor het goede voerpakket
  De vleesvarkens zijn de laatste jaren veel luxer geworden. Meer spier en minder spek. Onder invloed van steeds vleesrijkere zeugen zet deze trend zich nog door. Om goed te scoren in de uitbetaling worden de vleesvarkens vaak ook luxe gevoerd, mede om te compenseren voor lage voeropnames. Op dit punt is echter in de cijfers duidelijk een trendbreuk waarneembaar! De daggroei gaat jaarlijks omhoog, evenals de gemiddelde dagelijkse voeropname. Bovendien zijn de varkens zo luxe dat in de uitbetaling de wet van de afnemende meeropbrengsten geldt. Daarnaast zien we steeds meer uitbetalingssystemen waarbij luxe helemaal niet wordt gevraagd. Kansen dus om andere voerpakketten toe te passen, al of niet in combinatie met robuustere eindberen.

 5. Leveren van de juiste dieren op de juiste afzetmarkt
  De uitbetaling van de vleesvarkens is de laatste jaren veranderd. In Nederland is het leveren van borgen vaak lucratief. In Duitsland komen beren per saldo vaak beter uit. Zeker in de Nederlandse markt is een bijkomend voordeel dat gelten en borgen meestal zwaar geleverd mogen worden. Bij elke kg extra geslacht gewicht nemen de voerkosten per kg met ongeveer 0,2 cent toe terwijl de kosten voor de biggen met 0,5 cent per kg afnemen. Bij gelijkblijvende opbrengsten per kg is zwaar leveren saldotechnisch interessant.


Het maken van slimme keuzes levert misschien wel meer op dan hard werken. Beide doen is overigens ook een goede optie. Maak in elk geval keuzes die ook bij jou als ondernemer en bij jouw bedrijf passen.

Kasper Bekker
Accountmanager vleesvarkenshouderij bij ForFarmers

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer