Echtscheiding%21
Blog
©

Echtscheiding!

Ik wil scheiden van mijn partner. Ik ben er helemaal klaar mee, daarom wil ik zo snel mogelijk weten wat het voor mij en het bedrijf betekent? Deze vraag wordt aan mij gesteld door een partner/vennoot van een varkensbedrijf. Deze vraag is een start van een periode voor het gezin en het bedrijf waarbij veel emoties vrijkomen en veel onzekerheden ontstaan. Het gezond boerenverstand voert dan niet altijd meer de boventoon. Er moet dan ook ontzettend veel georganiseerd worden, waarbij het scheiden van varkensbedrijf extra complex is. Er staat immers vaak een familiebedrijf op het spel.

Maar wat betekent het nu? Zijn er huwelijkse voorwaarden? Of zijn ze in gemeenschap van goederen getrouwd? Vaak wordt gedacht dat bij huwelijkse voorwaarden de continuïteit van het bedrijf is geborgd. Helaas is de praktijk meestal heel anders. Wat staat er nu precies in die voorwaarden? Zijn ze recent of jaarlijks bijgehouden? Helaas blijken huwelijkse voorwaarden heel anders uit te werken gedacht. Deze negatieve verrassing komt dan ook nog boven op het emotionele proces van de scheiding zelf. Zo’n surprise kan na de scheiding nog lang gevolgen hebben in de onderlinge relatie. Want bij aanwezigheid van kinderen kunnen de ouders wel scheiden van tafel en bed, maar ze blijven een relatie en contact hebben met elkaar.

Het komt voor dat de huwelijkse voorwaarden zo zijn ingestoken, dat door de scheiding er zoveel geld op tafel moet komen, dat het bedrijf moet worden verkocht of onderdelen daarvan. Dergelijke huwelijkse voorwaarden zijn dan bijvoorbeeld meer dan 20 jaar geleden opgesteld en pakken daardoor in de huidige situatie heel anders uit. Tijdens de scheiding zijn deze “vervelende” afspraken feiten geworden waar niet makkelijk meer van wordt afgeweken.

Maar het komt ook voor dat de uittredende vennoot/partner achterblijft met een negatief saldo (eindafrekening). Deze is dan vaak ontstaan doordat het bedrijf al jarenlang slecht draait. Door de echtscheiding blijft er dan een schuld over van bijvoorbeeld één ton aan euro’s. Dan is het moeilijk om opnieuw te beginnen, zowel financieel als emotioneel.

Dit zijn twee extreme situaties die vaak niet de bedoeling zijn en ook kunnen worden voorkomen. Het advies is om bij het aangaan van huwelijkse voorwaarden alle onderdelen goed op papier te zetten. Maar nog veel belangrijker is het dat tijdens het huwelijk de voorwaarden worden bijgehouden en frequent worden besproken. Dus niet alleen berekenen, maar ook met elkaar bespreken. Wat betekend het nu als we gaan scheiden? Is dit ook de bedoeling dat het zo uitpakt? Zeker in een situatie waarbij de partner een steeds grotere rol in het bedrijf krijgt door in de VOF te stappen. De voorkeur van beide partners betreft verdeling van het bedrijf kan dan heel anders zijn, dan bij het aangaan van het huwelijk. Veel succes met het bespreken met elkaar: duw dit onderwerp niet van je af.

Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer