Varkensproductie+stijgt%2C+levende+export+daalt
Nieuws
©

Varkensproductie stijgt, levende export daalt

In de eerste vier maanden van dit jaar zijn 375.000 meer vleesvarkens in Nederland geslacht dan in dezelfde periode van 2017. De productie van vleesvarkens is gestegen, want de levende export is omgerekend naar vier maanden met slechts circa 22.000 vleesvarkens afgenomen.

Werden dit jaar tot eind april 5,22 miljoen varkens geslacht, vorig jaar waren er dat 4,85 miljoen. Dit is een stijging van ruim 7 procent.
Naast het grotere aantal slachtingen is ook het gemiddelde gewicht per vleesvarken toegenomen: van 96,1 kilo naar 97,8 kilo. Door het gemiddeld hogere aflevergewicht is het vleespercentage met gemiddeld 0,5 procent gedaald naar 59,0 procent.

Productiestijging


Het gestegen aantal inlandse slachtingen is voor het grootste deel te verklaren door een productiestijging. Een hogere rondesnelheid onder andere door nieuwe marktconcepten met ruimer ideaal gewichtstraject en het omruilen van zeugen voor vleesvarkens zijn de mogelijke verklaringen daarvoor. De afname van het aantal levend geëxporteerde vleesvarkens is namelijk veel geringer dan die 375.000 extra dieren. In het eerste kwartaal zijn 0,58 miljoen vleesvarkens vervoerd naar afnemers in het buitenland. In de eerste drie maanden van 2017 werden 0,74 miljoen vleesvarkens geëxporteerd. In 2016 waren dat 0,84 miljoen vleesvarkens. Dit betekent dat de levende export in 3 jaar tijd met 30 procent is gedaald (in eerste kwartalen van het jaar).

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer