Mestkosten+doen+iets+hogere+saldi+teniet
Nieuws
©

Mestkosten doen iets hogere saldi teniet

Het saldo in met name de zeugenhouderij is volgens de nieuwe uitgangspunten en normen voor de bedrijfsbegrotingen iets hoger. Door de hogere mestkosten blijven de verwachte saldi inclusief mestkosten echter op hetzelfde niveau: 225 euro per aanwezige zeug per jaar en voor vleesvarkens 44 euro per gemiddeld aanwezig dier per jaar (excl. btw).

Dat is volgens onderzoeker Izak Vermeij van Wageningen Livestock Research het resultaat van het overleg ‘Langetermijnprognoses varkenshouderij’. Dat overleg stelt de langetermijnverwachting op die wordt gebruikt als uitgangspunt bij bedrijfsbegrotingen voor de komende periode van 5 tot 10 jaar. Ook bij aanvragen voor het Borgstellingskrediet MKB-landbouw (BL) en Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) worden die cijfers gebruikt. De technische kengetallen voor de berekeningen zijn aangepast op basis van prestaties van varkensbedrijven uit 2017.

De langetermijnverwachtingen zijn 560 euro voor de voerwinst en 335 euro voor het saldo per gemiddeld aanwezige zeug per jaar. Met name bij de zeugen is er een stijging van de voerwinst, maar zijn ook de kosten verder toegenomen. Als mestkosten hiervan worden afgetrokken, blijft 225 euro aan saldo per aanwezige zeug per jaar over.
Voor vleesvarkens is de verwachting 77 euro voor de voerwinst en 66 euro voor het saldo per gemiddeld aanwezig vleesvarken per jaar. Het saldo inclusief mestafzet blijft ongewijzigd op 44 euro per aanwezig vleesvarken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer